ШВАЛЕР ТОРТА, НЕМА ЈОЈ РАВНЕ Кремаста посластица која ће вас вратити у добра стара времена ЗАНИМЉИВО КАКО ЈЕ ДОБИЛА ОВАЈ НЕОБИЧАН НАЗИВ
Ако сте љубитељ кремастих старинских посластица са орасима, ова торта ће вас одушевити! "Швалер торта" носи занимљив назив, а легенда која стоји иза њеног настанка још је занимљивија.
Прича каже да је ову торту осмислио мушкарац који је, након што је преварио супругу, покушао да је врати тако што јој је свакодневно припремао разне посластице. Његови напори били су узалудни све док јој није донео торту са орасима и богатим кремама, која ју је толико одушевила да је одлучила да му опрости.
Због ове легенде, али и чињенице да јој је заиста тешко одолети, у народу је прозвана "Швалер торта".
Рецепт за Швалер торту
Састојци за три коре:
15 беланаца
300 г шећера
300 г сецканих ораха
3 кашике брашна
3 кашике презле
Први крем:
5 кашика брашна
5 кашика шећера
500 мл млека
2 кесице пудинга
Други крем:
15 жуманаца
150 г шећера
1 кесица ванилин шећера
100 мл воде
Трећа крема:
500 г маргарина
300 г шећера у праху
100 г чоколаде за кување
За декорацију:
Слатка павлака (шлаг)
100 г сецканих ораха
Припрема:
Умутите беланца са шећером, додајте брашно, презле и сецкане орахе. Сипајте у калуп и пеците на 150°C око 45 минута. Поновите за све три коре.
За прву крему скувајте пудинг од млека, шећера и брашна, па оставите да се охлади.
Другу крему направите тако што умутите жуманца са шећером и водом, па кувајте на пари док се не згусне.
За трећу крему умутите маргарин са шећером у праху, додајте претходне две креме, па половину смесе помешајте са отопљеном чоколадом.
Ређајте коре и наизменично их премазујте жутом и чоколадном кремом. На крају прекријте шлагом и украсите сецканим орасима.
Ова торта није само десерт, већ прича о љубави, праштању и неодољивом укусу!