ŠNENOKLE ILI PTIČJE MLEKO? Kako god da ih zovete PRAVA SU POSLASTICA ZA OVE VRELE LETNJE DANE Evo i recepta
Na društvenim mrežama vodi se pravi rat oko pravog naziva poznatog slatkiša od jaja i mleka. Šnenokle, viču jedni, ptičje mleko, ubeđeni su drugi.
Nama je svejedno.
Kako god da ih zovete, ova poslastica koja se lako priprema i još lakše jede, idealna je za vrele kasnoletnje dane. I noći, ako pohodite frižider kad izađe mesec.
Evo i recepta, ako neko slučajno nije zadržao mamin.
Potrebno je
- 6 jaja
- 1 l mleka
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin pudinga (ili 2 kašike gustina i malo ekstrakta vanile)
Strpljenje dok se hladi.
U šerpu (najbolje onu sa duplim dnom) stavite nešto malo manje od litre mleka (odvojte 2 dcl za mućenje).
Razdvojte belanca od žumanaca. Žumanca penasto umutite sa šećerom, dodajući postepeno vanilin pusing (gustin) i 2 dcl mleka. U međuvremenu, čvrsto umutite belanca.
Kad mleko počne da vri, kašikom vadite belanca i nežno ih spuštajte u mleko. Posle minut-dva, lagano ih okrenite. Sačekajte još minut-dva i rešetkastom kašikom izvadite u činiju.
Kad se sva belanca tako skuvaju, u ono mleko sipajte smesu od jaja, mleka i pudinga koje ste ranije mutili. Mešajte da se ne zgrudva i ne zagori, pa kad se zgusne, prelijte preko onih belanaca. Sačekajte da se prohladi i stavite u frižider.
Šnenokle/ptičje mleko možete odozgo ukrasiti karamelizovanim šećerom, ako vam je ovo malo kalorija.