Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАД ЕНГЛЕЗ НАПРАВИ СРПСКУ ГИБАНИЦУ Погледајте помало НЕОБИЧАН РЕЦЕПТ за ово чувено јело, али „на вегански“ (ВИДЕО)

28.08.2024. 19:01 19:08
Пише:
Фото: Youtube Printscreen/Aurora Recepti

На Инстаграму можете да пронађете одличан рецепт за праву гибаницу, али посну. Креатор рецепта је један млади Енглез.

„Откуд једном Енглезу идеја да прави гибаницу“, питате се. Ствари постају много јасније ако се има у виду да је у питању момак чији су родитељи са Балкана, односно из Црне Горе.

Млади Филип Зечевић је одрастао у Енглеској и каже да му је када је био млађи тешко падало што се међу вршњацима осећао другачијим, јер је био дете имиграната.

Каже међутим да је када је одрастао почео да цени своје порекло и да ужива у посетама балканском поднебљу. Осим лепота родне Црне Горе, Филип признаје да обожава балканску кухињу и да не пропушта прилику да припрема балканске специјалитете.

Не пропушта прилику да у Лондону организује дружења и промо догађаје на којима служи и омиљена балканска јела припремљена на вегански начин.

Његов профил (@phitzee) и веб сајт су направљени, како каже, са жељом да инспирише људе да једући више биљака живе боље, било да сами кувају или једу ван куће.

Оно по чему је његов кулинарски рад посебан је што све припрема искључиво од биљних намирница.

Тако се Филип више него успешно опробао и у прављењу гибанице на вегански начин.

Млади кувар врло самопоуздано тврди да његова веганска верзија гибанице може да се мери са традиционалном, као и да му је требало неко време да усаврши рецепт.

На видеу може да се прати његов поступак филовања и слагања кора, а у наставку доносимо списак неопходних састојака, ако одлучите да се окушате у припреми, јер његова гибаница изгледа заиста примамљиво.

 

Састојци:

1 паковање кора (око 450 г)

400 г сојиног јогурта

4 кашике маслиновог уља

1 шоља киселе воде (250 г)

Око 250 г измрвљеног тофуа (димљеног или обичног по жељи)

Опционо: Мало додатног изренданог биљног сира по жељи (или појачајте тофу)

Мало свежег сецканог першуна

Со

За премазивање кора: 1/4 шоље киселе воде + 1-2 кашике сунцокретовог уља

Опционо: неколико груменчића меког маргарина за ставити одозго на гибаницу пре печења.

Дневник/Телеграф

Пише:
Пошаљите коментар
НАЈЈЕДНОСТАВНИЈА И НАЈУКУСНИЈА ГИБАНИЦА Проверени стари домаћински рецепт за најпознатију српску питу

НАЈЈЕДНОСТАВНИЈА И НАЈУКУСНИЈА ГИБАНИЦА Проверени стари домаћински рецепт за најпознатију српску питу

28.02.2024. 13:23 14:08