САВРШЕНСТВО УКУСА КОЈЕ ОСТАЈЕ У СЕЋАЊУ! Овом необичном чизкејку НЕЋЕТЕ ОДОЛЕТИ! Позната блогерка открива ТАЈНИ РЕЦЕПТ
Још док сам била дете, волела сам да правим друштво мами у кухињи док је спремала ручак.
Допадало ми се како је она са лакоћом то радила и са којим поштовањем је приступала храни. Како сам одрастала, увек сам волела нешто да спремам, али сам настојала да то буде здраво, брзо и практично, без потребе да сатима будем у кухињи, јер те сате обично нисам имала и увек сам негде журила. Данас, као одраслој жени и мами двоје деце природно ми је да кувам и то с љубављу радим, али и мудрошћу и организованошу. Савремена жена не може и не треба да кува сваки дан, прича за „Дневников” Недељни ручак блогерка и инфлуенсерка Дуња Кесић која путем Инстаграма и Тиктока приказује своје животне навике, али и укусне и естетичне рецепте.
Иако ради као бизнис аналитичар на развоју софтвера у једној ИТ компанији, Дуњи су одувек друштвене мреже и дигитални садржаји били занимљиви, баш као и цео процес креирања видео-снимака, на којој, у највећој мери, данас и почива успех на интернету.
– Потребно је осмислити шта ћете да снимате, где и на који начин, потом да снимите, па да измонтирате на начин који ће бити занимљив гледаоцома, да осмислиите тзв. „воице овер” и урадите текст који иде преко видеа. По природи ствари, због деце сам често кувала и једног дана сам пробала то и да снимим. Била сам изненађена реакцијама постојећих пратилаца и количином нових, тако да сам схватила да моја заједница то воли и од тада снимам бар два рецепта недељно иако то није једина врста садржаја на мом профилу – прича нам Дуња Кесић, која на сваком кораку, како каже, проналази инспирацију и идеје за креативност у кухињи. – Некад ми се деси, уђем у продавницу, видим патлиџан и одмах ми сине идеја за рецепт и како ћу да га снимим. Шалу на страну, рецепте проналазим свуда, по интернету, куварима, неким маминим старим рецептима. Пријатељи ми често шаљу рецепте уз поруку: „Дуци, ово мораш ти да снимиш на твој начин” и ја то и урадим! Поред самог рецепта, велики акцентат стављам и на естетику самог видеа, волим да је рецепт добар, али и да је сам видео леп за гледање и уживање.
На питање шта предлаже као укусан и здрав оброк који можемо да припремимо када „немамо ништа у фрижидеру” Дуња каже да смо сви били у таквој ситуацији.
– Ја често и кроз своје видео-снимке комуницирам да не морамо обавезно имати шницлу на тањиру да бисмо имали ручак. Поврће је за мене увек најбољи избор, мало неког лука и шаргарепе баците на маслиново уље у тигањ , додате било шта друго од поврћа што имате, нека паприка, тиквица, броколи из замрзиввача, није важно. Пиринач некако увек имамо у посуди у шпајзу, додамо мало воде, со, бибер и нешто од зачина и, ето, ручка! Уз било коју свежу салату може добро доћи као здрав и укусан оброк – закључује Дуња Кесић, која је за наше читаоце припремила рецепт за „Спекулас cheesecake”.
В. Б.
Спекулас чизкејк
За обод колача:
16 комада спекулас кексића (око 100 г)
За подлогу:
170 г спекулас кексића
40 г истопљеног путера
За крем:
160 мл слатке павлаке
1 кашика спекулас крема
600 г ситног швапског сира
160 г беле чоколаде + 2 кашике слатке павлаке
За прелив:
200 г спекулас крема истопљеног на тихој ватри
За украшавање:
2-3 комада спекулас кексића, измрвљених
У сецка ставите спекулас кексиће, кратко уситните, додајте истопљен путер па опет мешајте док не добијете растреситу масу коју је лако обликовати. Узмите калуп пречника 20 цм, па около усправно поређајте спекулас кексиће, па на дно ставите мешавину кекса и путера. Лепо изравнајте и оставите калуп са стране (може и у фрижидер), док правите крем.
У посуду за мућење додајте слатку павлаку, кратко мутите миксером па додајте кашику спекулас крема. Овај крем има исту арому као кекс и овде се одлично уклапа. Након тога додајте сир и добро промешајте. У мању посуду ставите белу чоколаду и додајте 2 кашике слатке павлаке и отопите у пећници неколико минута. Додајте истопљену чоколаду у смесу са кремом и добро промешајте. Крем ставите преко подлоге са кексом и лепо изравнајте тако да нигде не остане празан простор.
За крај, на лаганој ватри отопите спекулас крем да бисте добили течнији облик који је лако излити. Равномерно распоредите прелив по целој површини колача и, уколико желите, за украс можете по ободу додати измрвљен спекулас кекс! Оставите колач преко ноћи у фрижидеру да се стегне и ујутру га можете сећи. Савршен, у сваком смислу.