ЈАГОДЕ НА 8 НОВИХ НАЧИНА: Омиљено пролећно воће можете пробати у коктелу, али и као део киселог и љутог соса
Јагоде се обично једу са шлагом, посуте шећером или чоколадом. За неке су најукусније онако свеже опране, али ево још неколико једноставних рецепата који ће вас сигурно одушевити.
Чоколадни угризи - умочите пола килограма јагода у 2 дл отопљене чоколаде за кување. Уваљајте у насецкане лешнике или орахе. Сваку ставите на штапић за ражњиће па у дубљу чашу да се охладе.
Шејк од јагоде - измиксајте банану, шољицу смрзнутих јагода, пола јогурта, 3/4 шољице сока од поморанџе или јабуке, две кришке тофу сира и две кашике меда. Мутите док не добијете глатку смесу.
"Маргарита" од јагоде - у блендеру спојте шољицу јагода, шест кашика текиле, две кашике ликера од поморанџе, три коцкице леда и четвртину шојицу сока од лимете.
Сирће од јагода - помешајте шољицу јагода, кашику шећера и кашику винског сирћета. Пустите нека одстоји један сат. Додајте со, бибер, две кашике маслиновог уља, па измиксајте у блендеру. Сирће од јагода даје егзотичан укус свакој салати.
Сладолед од јагоде - помешајте у посуди три шољице сецканих јагода и пола шољице лимуновог сока. Посебно умутите две шољице слатке павлаке и две кашике ароме од ваниле. Полако додајте пола литра млека и мутите док не добијете густу смесу. Додајте мешавину јагода. Посуду ставите у замрзивач да се добро охлади.
Салса од јагода и авокада - сједините шољицу насецканих јагода, четвртину шољице ољуштеног и насецканог авокада, две кашике црвеног лука, две кашике свежег коријандера, пола кашике нарендане корице лимуна, две кашике лимуновог сока, две кашике сецкане љуте папричице и мало шећера. Све полако измешајте и послужите свеже.
Сир од беле чоколаде - помешајте шољицу масне павлаке и 100 г маслаца у великој посуди и загрејте на умереној ватри. Када добијете густу смесу, уклоните с ватре и додајте 300 грама беле чоколаде. Мешајте док смеса не постане компактна и глатка. Охладите. Додајте насецкане јагоде и лепо сервирајте.
Воћни маслац - растопите мало маслаца, додајте мало шећера и соли и пола шољице сецканих јагода. Служите охлађено уз кекс или двопек.
Informеr.rs/ Дневник