Само овако можете скувати ЗДРАВ РИЖОТО: ОЧИСТИТЕ ПИРИНАЧ ОД ОТРОВА, А ЕВО И КАКО
Арсен у пиринчу појављује се као последица лошег квалитета воде у многим регионима где се ова хранљива житарица производи.
Бројна истраживања су показала да, у Великој Британији, на пример, ниво арсена у пиринчу прелази границу дозвољену за исхрану деце, а научници широм света експериментишу начинима да се он уклони.
Све до недавно, најпознатији начин је био онај који промовише британски професор Енди Мехарг са Универзитета Квинс у Ирској.
То је значило да се пиринач потопи преко ноћи у пет пута већу количину воде а ујутру испира толико док вода не буде потпуно бистра. Међутим, постављало се оправдано питање колико се хранљивих материја задржи у овако третираној намирници.
Нова студија, коју је крајем октобра 2020. године објавио Институт за одрживу исхрану из Шефилда у Великој Британији, открива бољи начин да скувате пиринач. Циљ је да исперете арсен из пиринча а задржите све нутријенте како би ваш рижото био и здрав и хранљив.
Како то учинити?
Оперите пиринач на уобичајен начин. Додајте по 4 шоље воде на сваку шољу пиринча. Загрејте пиринач с водом и пустите да да ври пет минута.
Затим га оцедите и додајте нову количину воде, овога пута по две шоље на сваку шољу пиринча. Смањите температуру и кувајте поклопљено на тихој ватри.
Истраживачи тврде да се оваквим кувањем уклања 54 одсто неорганског арсена из смеђег пиринча и чак 73 одсто из белог пиринча.
Крстарица