Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAVRŠENSTVO UKUSA KOJE OSTAJE U SEĆANJU! Ovom neobičnom čizkejku NEĆETE ODOLETI! Poznata blogerka otkriva TAJNI RECEPT

12.05.2024. 13:05 13:43
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Još dok sam bila dete, volela sam da pravim društvo mami u kuhinji dok je spremala ručak.

Dopadalo mi se kako je ona sa lakoćom to radila i sa kojim poštovanjem je pristupala hrani. Kako sam odrastala, uvek sam volela nešto da spremam, ali sam nastojala da to bude zdravo, brzo i praktično, bez potrebe da satima budem u kuhinji, jer te sate obično nisam imala i uvek sam negde žurila. Danas, kao odrasloj ženi i mami dvoje dece prirodno mi je da kuvam i to s ljubavlju radim, ali i mudrošću i organizovanošu. Savremena žena ne može i ne treba da kuva svaki dan, priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak blogerka i influenserka Dunja Kesić koja putem Instagrama i Tiktoka prikazuje svoje životne navike, ali i ukusne i estetične recepte.

Iako radi kao biznis analitičar na razvoju softvera u jednoj IT kompaniji, Dunji su oduvek društvene mreže i digitalni sadržaji bili zanimljivi, baš kao i ceo proces kreiranja video-snimaka, na kojoj, u najvećoj meri, danas i počiva uspeh na internetu.

– Potrebno je osmisliti šta ćete da snimate, gde i na koji način, potom da snimite, pa da izmontirate na način koji će biti zanimljiv gledaocoma, da osmisliite tzv. „voice over” i uradite tekst koji ide preko videa. Po prirodi stvari, zbog dece sam često kuvala i jednog dana sam probala to i da snimim. Bila sam iznenađena reakcijama postojećih pratilaca i količinom novih, tako da sam shvatila da moja zajednica to voli i od tada snimam bar dva recepta nedeljno iako to nije jedina vrsta sadržaja na mom profilu – priča nam Dunja Kesić, koja na svakom koraku, kako kaže, pronalazi inspiraciju i ideje za kreativnost u kuhinji. – Nekad mi se desi, uđem u prodavnicu, vidim patlidžan i odmah mi sine ideja za recept i kako ću da ga snimim. Šalu na stranu, recepte pronalazim svuda, po internetu, kuvarima, nekim maminim starim receptima. Prijatelji mi često šalju recepte uz poruku: „Duci, ovo moraš ti da snimiš na tvoj način” i ja to i uradim! Pored samog recepta, veliki akcentat stavljam i na estetiku samog videa, volim da je recept dobar, ali i da je sam video lep za gledanje i uživanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dunja Kesic (@dunjitza)

 

Voli da eksperimentiše prilikom pripreme kolača, a najčešće voli da snima pripreme proverene recepte, nešto što je već napravila ili isprobala. Ipak, baš zbog eksperimentisanja i Dunja, baš kao i ostali fud-blogeri, ima dosta neobjavljenog materijala

Na pitanje šta predlaže kao ukusan i zdrav obrok koji možemo da pripremimo kada „nemamo ništa u frižideru” Dunja kaže da smo svi bili u takvoj situaciji.

– Ja često i kroz svoje video-snimke komuniciram da ne moramo obavezno imati šniclu na tanjiru da bismo imali ručak. Povrće je za mene uvek najbolji izbor, malo nekog luka i šargarepe bacite na maslinovo ulje u tiganj , dodate bilo šta drugo od povrća što imate, neka paprika, tikvica, brokoli iz zamrzivvača, nije važno. Pirinač nekako uvek imamo u posudi u špajzu, dodamo malo vode, so, biber i nešto od začina i, eto, ručka! Uz bilo koju svežu salatu može dobro doći kao zdrav i ukusan obrok – zaključuje Dunja Kesić, koja je za naše čitaoce pripremila recept za „Spekulas cheesecake”.

V. B.

 

Spekulas čizkejk

Za obod kolača:

16 komada spekulas keksića (oko 100 g)

 

Za podlogu:

170 g spekulas keksića

40 g istopljenog putera

 

Za krem:

160 ml slatke pavlake

1 kašika spekulas krema

600 g sitnog švapskog sira

160 g bele čokolade 2 kašike slatke pavlake

 

Za preliv:

200 g spekulas krema istopljenog na tihoj vatri

 

Za ukrašavanje:

2-3 komada spekulas keksića, izmrvljenih

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dunja Kesic (@dunjitza)

U secka stavite spekulas keksiće, kratko usitnite, dodajte istopljen puter pa opet mešajte dok ne dobijete rastresitu masu koju je lako oblikovati. Uzmite kalup prečnika 20 cm, pa okolo uspravno poređajte spekulas keksiće, pa na dno stavite mešavinu keksa i putera. Lepo izravnajte i ostavite kalup sa strane (može i u frižider), dok pravite krem.

U posudu za mućenje dodajte slatku pavlaku, kratko mutite mikserom pa dodajte kašiku spekulas krema. Ovaj krem ima istu aromu kao keks i ovde se odlično uklapa. Nakon toga dodajte sir i dobro promešajte. U manju posudu stavite belu čokoladu i dodajte 2 kašike slatke pavlake i otopite u pećnici nekoliko minuta. Dodajte istopljenu čokoladu u smesu sa kremom i dobro promešajte. Krem stavite preko podloge sa keksom i lepo izravnajte tako da nigde ne ostane prazan prostor.

Za kraj, na laganoj vatri otopite spekulas krem da biste dobili tečniji oblik koji je lako izliti. Ravnomerno rasporedite preliv po celoj površini kolača i, ukoliko želite, za ukras možete po obodu dodati izmrvljen spekulas keks! Ostavite kolač preko noći u frižideru da se stegne i ujutru ga možete seći. Savršen, u svakom smislu.

Piše:
Pošaljite komentar
Samo ovako možete skuvati ZDRAV RIŽOTO: OČISTITE PIRINAČ OD OTROVA, A EVO I KAKO

Samo ovako možete skuvati ZDRAV RIŽOTO: OČISTITE PIRINAČ OD OTROVA, A EVO I KAKO

09.05.2024. 11:59 12:03
JAGODE NA 8 NOVIH NAČINA: Omiljeno prolećno voće možete probati u koktelu, ali i kao deo kiselog i ljutog sosa

JAGODE NA 8 NOVIH NAČINA: Omiljeno prolećno voće možete probati u koktelu, ali i kao deo kiselog i ljutog sosa

09.05.2024. 14:46 15:00
NAJUKUSNIJI PUNJENI PILEĆI BATAK: Recept za jelo o KAKVOM SANJA SVAKI KUVAR

NAJUKUSNIJI PUNJENI PILEĆI BATAK: Recept za jelo o KAKVOM SANJA SVAKI KUVAR

09.05.2024. 13:41 13:46