Рецепт дана: Слатка пита од сира
Сви воле да уживају у новом, никад пре пробаном залогају. Ипак, пре или касније, свако пожели да се бар на тренутак врати у бакину кухињу. Ево једног баш таквог рецепта, који мирише на детињство и безбрижно одрастање...
Састојци:
За тесто:
- 200 г глатког пшеничног брашна,
- 100 г оштрог пшеничног брашна,
- 250 г путера,
- 100 г шећера,
- 1 прашак за пециво,
- 1 јаје,
- 2 кашике киселог млека,
- прстохват соли,
- мало рибане корице лимуна
За фил:
- 750 г ситног сира,
- 100 г шећера,
- 1 ванилин шећер,
- 2 кашике пшеничног гриза,
- 50 г сувог грожа (+ три капике рума)
- мало рибане корице лимуна
Припрема:
1. У чинији просејати брашно, додати со, шећер, прашак за пециво, на коцкице исецкан путер, рибану корицу од половине лимуна, једно јаје и киселу павлаку, па умесите глатко тесто.
2. На побрашњеној површини тесто поделити на два дела.
3. Први део разваљајте на величину плеха 25 Х 36 центиметара. Путером намазати плех, посути га брашном, па у њега ставити разваљано тесто и потом га избоцкати виљушком. На исти начин разваљати и други део теста.
4. Направити фил: у чинијици измешати сир, шећер, ванилин шећер, гриз, рибану корицу друге половине лимуна и суво грожђе које је prеthodno било потпољено у руму једно пола сата.
5. На разваљано тесто истрести фил од сира, па га поравнати кашиком.
6. Преко фила нанети други део разваљаног теста, па и њега избоцкати виљушком.
7. Ставити да се пече у рерну prеthodno загрејану на 200 степени и пећи неких пола сата. Извадити из рерне и пустити да се пита скроз охлади, потом је посути шећером у праху, исећи на коцке и послужити.