Recept dana: Slatka pita od sira
Svi vole da uživaju u novom, nikad pre probanom zalogaju. Ipak, pre ili kasnije, svako poželi da se bar na trenutak vrati u bakinu kuhinju. Evo jednog baš takvog recepta, koji miriše na detinjstvo i bezbrižno odrastanje...
Sastojci:
Za testo:
- 200 g glatkog pšeničnog brašna,
- 100 g oštrog pšeničnog brašna,
- 250 g putera,
- 100 g šećera,
- 1 prašak za pecivo,
- 1 jaje,
- 2 kašike kiselog mleka,
- prstohvat soli,
- malo ribane korice limuna
Za fil:
- 750 g sitnog sira,
- 100 g šećera,
- 1 vanilin šećer,
- 2 kašike pšeničnog griza,
- 50 g suvog groža ( tri kapike ruma)
- malo ribane korice limuna
Priprema:
1. U činiji prosejati brašno, dodati so, šećer, prašak za pecivo, na kockice iseckan puter, ribanu koricu od polovine limuna, jedno jaje i kiselu pavlaku, pa umesite glatko testo.
2. Na pobrašnjenoj površini testo podeliti na dva dela.
3. Prvi deo razvaljajte na veličinu pleha 25 H 36 centimetara. Puterom namazati pleh, posuti ga brašnom, pa u njega staviti razvaljano testo i potom ga izbockati viljuškom. Na isti način razvaljati i drugi deo testa.
4. Napraviti fil: u činijici izmešati sir, šećer, vanilin šećer, griz, ribanu koricu druge polovine limuna i suvo grožđe koje je prethodno bilo potpoljeno u rumu jedno pola sata.
5. Na razvaljano testo istresti fil od sira, pa ga poravnati kašikom.
6. Preko fila naneti drugi deo razvaljanog testa, pa i njega izbockati viljuškom.
7. Staviti da se peče u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni i peći nekih pola sata. Izvaditi iz rerne i pustiti da se pita skroz ohladi, potom je posuti šećerom u prahu, iseći na kocke i poslužiti.