Рецепт дана: Рижото од јечма с кобасицама
Рижото од јечма (ричото) традиционално се једе на северу Италије. Припрема овог укусног јела није толико захтевна, па могу да је савладају и они који нису претерано вешти у кухињи.
Састојци:
- 200 г јечма,
- 4 кобасице по жељи,
- 750 мл пилеће супе,
- чаша белог вина,
- главица лука,
- чен белог лука,
- 3 кашике маслиновог уља,
- 2 гранчице свежег тимијана,
- 1 тиквица,
- шака свежег першуна,
- мало путера
Припрема:
1. На маслиновом уљу пропржити ситно исецкан лук и бели лук, па додати комадиће тимијана.
2. Убацити у тигањ месо кобасице, ољуштене од црева.
3. Кад месо добије златно-смеђу боју, у тигањ додати јечам, па све добро промешати.
4. Подлити с белим вином и пустити да се течност редукује.
5. Улити супу и пустити да се све заједно кува око пола сата. Повремено промешати.
6. Рижото је готов када јечам “попије” сву течност.
7. Пред крај кувања у јечам убацити и насецкану тиквицу.
8. Испробати и додати соли и бибера по укусу.
9. Послужити топло са сезонском салатом.