Recept dana: Rižoto od ječma s kobasicama
Rižoto od ječma (ričoto) tradicionalno se jede na severu Italije. Priprema ovog ukusnog jela nije toliko zahtevna, pa mogu da je savladaju i oni koji nisu preterano vešti u kuhinji.
Sastojci:
- 200 g ječma,
- 4 kobasice po želji,
- 750 ml pileće supe,
- čaša belog vina,
- glavica luka,
- čen belog luka,
- 3 kašike maslinovog ulja,
- 2 grančice svežeg timijana,
- 1 tikvica,
- šaka svežeg peršuna,
- malo putera
Priprema:
1. Na maslinovom ulju propržiti sitno iseckan luk i beli luk, pa dodati komadiće timijana.
2. Ubaciti u tiganj meso kobasice, oljuštene od creva.
3. Kad meso dobije zlatno-smeđu boju, u tiganj dodati ječam, pa sve dobro promešati.
4. Podliti s belim vinom i pustiti da se tečnost redukuje.
5. Uliti supu i pustiti da se sve zajedno kuva oko pola sata. Povremeno promešati.
6. Rižoto je gotov kada ječam “popije” svu tečnost.
7. Pred kraj kuvanja u ječam ubaciti i naseckanu tikvicu.
8. Isprobati i dodati soli i bibera po ukusu.
9. Poslužiti toplo sa sezonskom salatom.