Recept dana: Princes krofne
Princes krofne, slasne loptice punjene ukusnim kremom i posute šećerom u prahu, su poslastica kojoj je zaista teško odoleti. A i zašto bi to neko radio...
Sastojci:
Za testo:
- 250 ml vode,
- 125 g putera,
- 160 g brašna,
- prstohvat soli,
- 5 jaja
Za krem:
- 700 ml mleka,
- 20 g putera,
- 3 pudinga od vanile,
- 2 kesice vanil šećera,
- 8 kašika šećera,
- 2 kašike gustina,
- 4 žumanceta,
- 200 ml slatke pavlake za šlag
Priprema:
Testo: 1. Zakuvati vodu s puterom, dodati prstohvat soli i brašno. Ukuvati, pa dodati 5 (jedno po jedno) jaja i stalno mešati mikserom kako bi smesa bude sjajna. Vrećicom za ukrašavanje ili kašikom stavljati smesu na papir za pečenje i pritom voditi računa da ostane razmak između njih jer narastu prilikom pečenja.
2. Peći 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Krem: 1. Od 700 ml mleka odvojiti 100 ml, a preostali deo staviti da se lagano kuva. Umutiti žumanca sa šećerom dok se ne dobije lep krem.
2. U umućena žumanca dodati 100 ml mleka i promešati. Dodati potom 2 kašike gustina i 2 pudinga od vanile, pa sve promešati.
3. U mleko koje se kuva dodati 2 vanil šećera i sačekati da provri. Potom dodati pripremljenu smesu od pudinga i žumanaca, pa smanjiti vatru i mešati dok se ne dobije fina glatka smesa.
4. Maknuti s vatre i dodati 20 g putera, pa sve dobro (ali lagano) promešati.
5. Poklopiti i ostaviti sa strane da se hladi.
6. Umutiti 200 ml slatke pavlake.
7. U šlag postepeno dodavati ohlađen krem od pudinga i žumanaca. Mešati lagano mikserom da se sve dobro sjedini.
8. Ohlađene krofne preseći na pola, pa ih puniti kremom pomoću vrećice za ukrašavanje. Na krem se potom, po želji, može staviti i šlag.