Рецепт дана: Пилетина с маслинама
У питању је укусна верзија мароканске пилетине, која ће вам се сасвим сигурно допасти.
Састојци (за 3 особе):
- 3 пилећа батака,
- 3 кашике маслиновог уља,
- 2 главице црвеног лука,
- 2 чена белог лука,
- соли по укусу,
- по пола кашичице куркуме у праху, млевеног ђумбира и коријандера, као и љуте црвене паприке,
- прстохват шафрана,
- мало бибера,
- 1 лимун,
- 200 г очишћених црних маслина,
- ½ л кокошије супе
Припрема:
1. У широкој шерпи угрејати уље и на њему са свих страна пропржити пилетину. Посебно водити рачуна да је кожица добро печена.
2. Црвени и бели лук очистити, исецкати и додати пилетини, па све заједно окретати да се добро зажути. Зачинити, па промешати још пар пута у шерпи. Потом додати врућу супу.
3. Лимун добро опрати, па пресећи на четири дела и очистити од коштица и затим додати у лонац. Поклопити и динстати на лаганој ватри 30 - 40 минута. Месо треба да буде веома мекано.
4. Комаде пилетине ставити у загрејану плитку посуду. Маслине мало угријати у сосу, па њима и кришкама лимуна прекрити пилетину и све ставити у рерну загрејану на 180 степени.
5. Сос на јакој ватри укувати да буде да буде жидак, па њиме прелити пилетину. Угасити рерну и оставити посуду с јелом у њој још десетак минута. Након тога, јело је готово.
6. Ако волите слатко-слане комбинације укуса, у ово јело можете да додате и суве смокве.