Recept dana: Piletina s maslinama
U pitanju je ukusna verzija marokanske piletine, koja će vam se sasvim sigurno dopasti.
Sastojci (za 3 osobe):
- 3 pileća bataka,
- 3 kašike maslinovog ulja,
- 2 glavice crvenog luka,
- 2 čena belog luka,
- soli po ukusu,
- po pola kašičice kurkume u prahu, mlevenog đumbira i korijandera, kao i ljute crvene paprike,
- prstohvat šafrana,
- malo bibera,
- 1 limun,
- 200 g očišćenih crnih maslina,
- ½ l kokošije supe
Priprema:
1. U širokoj šerpi ugrejati ulje i na njemu sa svih strana propržiti piletinu. Posebno voditi računa da je kožica dobro pečena.
2. Crveni i beli luk očistiti, iseckati i dodati piletini, pa sve zajedno okretati da se dobro zažuti. Začiniti, pa promešati još par puta u šerpi. Potom dodati vruću supu.
3. Limun dobro oprati, pa preseći na četiri dela i očistiti od koštica i zatim dodati u lonac. Poklopiti i dinstati na laganoj vatri 30 - 40 minuta. Meso treba da bude veoma mekano.
4. Komade piletine staviti u zagrejanu plitku posudu. Masline malo ugrijati u sosu, pa njima i kriškama limuna prekriti piletinu i sve staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni.
5. Sos na jakoj vatri ukuvati da bude da bude židak, pa njime preliti piletinu. Ugasiti rernu i ostaviti posudu s jelom u njoj još desetak minuta. Nakon toga, jelo je gotovo.
6. Ako volite slatko-slane kombinacije ukusa, u ovo jelo možete da dodate i suve smokve.