Рецепт дана: Пилећи паприкаш с кромпиром
Да ли уопште постоји јело по ком се најлакше препознаје укус Војводине? За многе је одговор - паприкаш. Прави, домаћи старински паприкаш препознаје се по састојцима, као што су црвени кромпир, домаће сушене кобасице (или пилетина, свињетина), врло мало зачина и начину кувања. То је најважније да би паприкаш успео и изгледао баш као бакин.
Састојци:
- 1 пиле,
- 1 кг кромпира,
- 1 дл уља,
- 1 шаргарепа,
- 1 парадајз,
- 1 кашика парадајза из тубе,
- 2 главице црног лука,
- 1 паприка,
- алева паприка,
- першунов лист,
- бибер и со
Припрема:
1. Очишћено пиле исећи на комаде и опрати.
2. На загрејаном уљу или масти пропржити ситно исецкан црни лук, додати на колутове исечену шаргарепу, исечену паприку, месо, посолити по укусу, сипати пола чаше воде и динстати уз повремено доливање воде.
3. Када је месо допола кувано, додати кашику парадајза из тубе, мало алеве наприке, очишћен и на коцке исечен кромпир,па налити пола литра воде и све заједно кувати док не буде готово.
4. Куван паприкаш скинути с ватре, умешати пола кашичице ситно исецканог першуновог листа и мало млевеног бибера.