Recept dana: Pileći paprikaš s krompirom
Da li uopšte postoji jelo po kom se najlakše prepoznaje ukus Vojvodine? Za mnoge je odgovor - paprikaš. Pravi, domaći starinski paprikaš prepoznaje se po sastojcima, kao što su crveni krompir, domaće sušene kobasice (ili piletina, svinjetina), vrlo malo začina i načinu kuvanja. To je najvažnije da bi paprikaš uspeo i izgledao baš kao bakin.
Sastojci:
- 1 pile,
- 1 kg krompira,
- 1 dl ulja,
- 1 šargarepa,
- 1 paradajz,
- 1 kašika paradajza iz tube,
- 2 glavice crnog luka,
- 1 paprika,
- aleva paprika,
- peršunov list,
- biber i so
Priprema:
1. Očišćeno pile iseći na komade i oprati.
2. Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na kolutove isečenu šargarepu, isečenu papriku, meso, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode.
3. Kada je meso dopola kuvano, dodati kašiku paradajza iz tube, malo aleve naprike, očišćen i na kocke isečen krompir,pa naliti pola litra vode i sve zajedno kuvati dok ne bude gotovo.
4. Kuvan paprikaš skinuti s vatre, umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.