Recept dana: Pica s pršutom i šampinjonima
Pica je jedno od najomiljenijih jela i to ne samo u Italiji, već u čitavom svetu. A jedna od boljih strana ovog jela i to što u praksi nema tačnog recepta za njegovu pripremu, pa svako može ds ga garnira i doteruje po svom ukusu.
Sastojci (za 2 osobe):
Testo:
- 200 g brašna,
- 1.5 dcl vode,
- 15 g svežeg kvasca,
- pola kašičice soli,
- 2 supene kašike maslinovog ulja
Sos:
- 1 1/2 supena kašika koncentrata paradajza,
- 1,5 dcl blagog kečapa,
- puna kašičica soli,
- puna kašičica čilija u prahu,
- 2 supene kašike tople vode
Fil:
- dve manje šake origana,
- 100 g tanko sečenog polutvrdog sira,
- 100 g tanko naseckane šunke,
- 150 g seckanih šampinjona iz teglice,
- 100 g tanko nasečene pršute,
- 2, 3 mini paradajza,
- 150 g mocarele,
- po želji zelene ili crne masline
Priprema:
Testo: U pola deci tople vode rastopiti kvasac. Kad se otopi, dodati ga u posudu s brašnom, zatim posoliti, pa sipati ulje i preostalih deci vode. Potom zamesiti testo.
Sos: U činijicu stavite jednu i po supenu kašiku koncentrata paradajza i 1.5 dcl blagog kečapa. Dobro izmešati i razbiti eventualne grudvice.
Zatim dodati so i čili u prahu, pa sve opet dobro promešati da se fino prožme.
Na kraju dodati vodu i još jednom uzmešati kako bi se dobio fin i gladak sos.
Fil: Sir i šunku naseći na tanke duguljaste rezance, pa ih pomešati u jednoj posudi.
Po želji se može staviti nekoliko mini paradajza, isečenih na pola, koji se zatim u drugoj posudi pomešaju s naseckanim šampinjonima. Tanko nasečen pršut je dovoljno rukom iscepkati na duguljaste trakice.
Priprema pice: Testo razvaljati i prebaciti u dobro nauljen pleh u kojem će se peći, pa je još dobro i odozgo nauljiti.
Namazati zatim sosos, preko pposuti manju šaku origana, zatim pobacati mešavinu sira i šunke, a zatim i mešavinu paoaradajza i šampinjona. Na sve to nacepkati mocarelu, posuti još jednu manju šaku origana po svemu, pa oko mocarele pobacate pršut. Po želji staviti i koju maslinu preko svega.
Peći 20 minuta u prethodno dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni.