Рецепт дана: Баклава
Назив “баклава” настао је од старотурске речи “баклаги” или “баклагу”, иако је право значење изгубљено. Оно што је неспорно, јесте чињеница да је ово једна од омиљених посластица искусних сладокусаца.
Састојци:
- 1/2 кг ораха (пола уситњено, пола самлевено),
- 1/2 кг кора за пите/баклаву,
- 200 г путера,
- 1 кг шећера,
- 4 кришке лимуна,
- 1,3 л воде
Припрема:
1. Коре „укројити“ према величини калупа (отприлике 31х18).
2. Премазати дно тепсије путером, па ставити прву кору, а затим и њу премазати. Додати још две коре, које се премажу и једну коју не треба премазивати, него на њу посути орахе.
3. Орахе прекрити још једним слојем кора, затим поново премазати, додати још једну премазану кору и на крају трећу непремазану, па опет ставити орахе.
4. Први и последњи слој састоје се од четири листа, а међуслојеви од три.
5. Сваки, осим онога на који иду ораси, премазати путером
6. Кад је све готово, баклаву зарезати у класичне троуглове.
7. Пећи на 180 степени 30-45 минута у зависности од рерне и дебљини кора.
8. Готову баклаву оставити 10 минута да се прохлади, па залити топлим шећерним сирупом, који се припрема од воде, лимуна и шећера. У 1.3 л воде ставити лимун и шећер, па кувати док трећина течности.