Рецепт дана: Пица „четири годишња доба“
Пица „четири годишња доба“, светски позната као „quattro стагиони pizza“ може да се направи на више начина. Суштина је, пак, увек иста: пица је подељена на четири једнака дела и сваки од њих садржи другу врсту надева.
Састојци:
- 3 шољице брашна,
- шољица млаке воде,
- кашичица шећера,
- 2 кашичице соли,
- 1/2 кесице сувог квасца,
- кашика маслиновог уља
За надев:
- 50 г исецканих шампињона,
- 100 г листица шунке,
- 200 г ренданог качкаваља,
- неколико исецканих црних маслина,
- кечап,
- оригано,
- босиљак
Припрема:
1. У одговарајућу посуду ставити две шољице брашна, со, шећер и квасац, па мало промешати варјачом.
2. Додати воду и уље, па све умутити миксером.
3. Када се лепо сјединило у глатку масу, додати и трећу шољицу брашна, па тесто умесити руком.
4. Обликовати га потом у лопту, премазати га уљем, ставити у овалну посуду, прекрити крпом и оставити да одстоји на топлом месту 30-45 минута (док се визуелно не удвостручи).
5. Извадити нарасло тесто и обликовати га према округлој тепсији у којој ће се пећи.
6. Тепсију prеthodno подмазати, а тесто нека пре печења одстоји још 15-так минута.
7. Тесто прво премазати кечапом и посути ориганом и босиљком.
8. Благо исцртати на тесту четири једнака троугла, па у први поређати шампињоне, у други шунку, у трећи качкаваљ, а у четврти маслине.
9. Пећи је неких 15 минута у рерни загрејаној на 220 степени.