Recept dana: Pica „četiri godišnja doba“
Pica „četiri godišnja doba“, svetski poznata kao „quattro stagioni pizza“ može da se napravi na više načina. Suština je, pak, uvek ista: pica je podeljena na četiri jednaka dela i svaki od njih sadrži drugu vrstu nadeva.
Sastojci:
- 3 šoljice brašna,
- šoljica mlake vode,
- kašičica šećera,
- 2 kašičice soli,
- 1/2 kesice suvog kvasca,
- kašika maslinovog ulja
Za nadev:
- 50 g iseckanih šampinjona,
- 100 g listica šunke,
- 200 g rendanog kačkavalja,
- nekoliko iseckanih crnih maslina,
- kečap,
- origano,
- bosiljak
Priprema:
1. U odgovarajuću posudu staviti dve šoljice brašna, so, šećer i kvasac, pa malo promešati varjačom.
2. Dodati vodu i ulje, pa sve umutiti mikserom.
3. Kada se lepo sjedinilo u glatku masu, dodati i treću šoljicu brašna, pa testo umesiti rukom.
4. Oblikovati ga potom u loptu, premazati ga uljem, staviti u ovalnu posudu, prekriti krpom i ostaviti da odstoji na toplom mestu 30-45 minuta (dok se vizuelno ne udvostruči).
5. Izvaditi naraslo testo i oblikovati ga prema okrugloj tepsiji u kojoj će se peći.
6. Tepsiju prethodno podmazati, a testo neka pre pečenja odstoji još 15-tak minuta.
7. Testo prvo premazati kečapom i posuti origanom i bosiljkom.
8. Blago iscrtati na testu četiri jednaka trougla, pa u prvi poređati šampinjone, u drugi šunku, u treći kačkavalj, a u četvrti masline.
9. Peći je nekih 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.