Рецепт дана: Слане кифлице
Лепе су док су вруће, а ништа им не фали ни када „преноће“. Сузрадан за доручак су вуише него укусне...
Састојци:
(За тесто):
- 500 г брашна,
- кесица квасца,
- мало соли,
- 200 мл топлог млека,
- 50 мл уља,
- 2 јајета,
(За премазивање):
- 1 жуманце,
- кашичица уља
Припрема:
1. Од наведених састојака умесити тесто, уз напомену да у тесто иде једно јаје и једно беланце, док је жуманце потрњебно одвојити у посебну посуду, јер ће се њиме касније кифлице премазивати.
2. Добро умесити тесто и оставити га на топлом да брже нарасте.
3. Када тесто надође, поделити га на пет делова које потом треба обликовати као лоптице и оставити још 10 минута да стоје.
4. Сваку лоптицу посебно развући на дебљину од 5 милиметара, а потом је поделити на четири троугла.
5. Мотати кифлице и ставити их у подмазан плех. У жуманце које смо оставили додати мало уља и премазати сваку кифлицу.
6. Пећи 25 минута на 200 степени.