Recept dana: Krem čorba od celera
Celer snižava krvni pritisak i sadrži znatne količine magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Dobar je za smirivanje nervoza, a preporučuje se i osobama koje pate od artritisa, reume i gihta.
Sastojci:
- glavica crvenog luka,
- 2 čena belog luka,
- 3 srednja celera s lišćem,
- 2 šargarepe,
- 2 krompira,
- maslinovo ulje,
- so, biber, peršun, đumbir, timijan
Priprema:
1. Usitnjeni crveni i beli luk propržiti na maslinovom ulju.
2. Celer dobro oprati, pa iseći na kockice.
3. Krompir i šargarepu takođe očistiti i iseckati na kockice.
4. Naseckano povrće staviti u lonac u kom je prethodno ispržen luk. Preliti vodom da svi sastojci budu prekriveni, pa posoliti i pobiberiti i zatim kuvati na laganoj vatri dok namirnice ne omekšaju.
5. Kad je povrće kuvano, skloniti s vatre, pa usitniti štapnim mikserom dok se ne dobije kremasta struktura.
6. Po želji dodati svežeg timijana ili naribanog đumbira.