Рецепт дана: Пуњене паприке
У питању је једно од јела које многима мирише на детињство, а ево како да их сами направите и то по "бакиној" рецептури.
Састојци:
- 8 паприка бабура,
- 1/2 кг мешаног млевеног меса,
- чен белог лука,
- велика кашика исецканог першуна,
- мало сланине,
- шољица пиринча,
- со и бибер по укусу,
- мало шећера,
- главица лука,
- 4 већа парадајза,
- 1 шаргарепа,
- 500 мл пасираног парадајза,
- уље
Припрема:
1. Бели лук, першун и сланину ситно исецкати, па помешати с prеthodnom посољеним и побибереним млевеним месом. Добро све рукама измешати, а затим додати пиринач, па све поново сединити.
2. Паприкама скинути петељке и очистити унутрашњост, па их добро опрати и оставити да се осуше.
3. Када се осуше, напунити их припремљеном смесом од меса и пиринча тако да је не гурате превише у паприке.
4. Ситно исећи лук и динстати га на уљу док не пожути. Затим додати исецкан парадајз и нарибану шаргарепу, па динстати још 10 минута. Додати потом пасиран парадајз, со и кашичицу до две шећера.
5. На парадајз сос поређати пуњене паприке и добро их залити водом. Кувати око сат до сат и по времена, повремено протресајући лонац. Никако паприке не треба мешати.
6. Када су паприке готове, сос у ком су се кувале може се додатно пропасирати.
7. Пуњене паприке можете да послужите уз пире кромпир.