Рецепт дана: Кифлице с виршлама
Дивног укуса, ове су кифлице боље од сваког хот дога. Најбоља ствар је чињеница да су и другог дана, ако случајно која претекне, пођеднако мекане и свеже...
Састојци:
- 700 г брашна,
- 100 мл топлог млека,
- 100 мл јогурта,
- 100 мл павлаке,
- 100 мл уља,
- коцка свежег квасца,
- кашичица шећера,
- 2 кашичице соли,
- 150 г ситног или измрвљеног сира,
- 125 г путера за премазивање,
- 5 виршли (преполовити сваку),
- јаје за премазивање,
- сусам за посипање
Припрема:
1. Ставити квасац да нарасте у топло млеко у који сте prеthodno сипали шећер и кашику брашна.
2. У посуди за мешење ставити пола количине брашна, па додати надошли квасац, со, јогурт, павлаку и уље.
3. Све промешати да се уједначи, па затим постепено додавати остатак брашна и умесити глатко тесто.
4. Покрити тесто и оставити га на топлом да нарасте.
5. У међувремену сјединити путер са сиром.
6. Нарасло тесто развући у правоугаону кору, па је премазати мешавином путера и сира.
7. Премазану кору увити у ролат и оставити га да одстоји 20 минута да мало нарасте.
8. Затим ролат развући у правоугаону кору дебљине као за кифлице. Прво сећи на три дела хоризонтално, а после укусо да се добију троуглови.
9. На шири део троугла ставити по парче виршле, па затим прво мотати крајеве троугла према парчету виршле, а онда увити кифлицу.
10. Кифлице ставити у плех обложен хартијом за печење. Оставити их десетак минута да мало нарасту, па их премазати умућеним јајетом у које се дода кашика уља. Одозго их посути сусамом.
11. Пећи их на 200 степени око пола сата, док не добију златасту боју.