ПОСНА СЛАНА ТОРТА, ИДЕАЛНА ЗА МИТРОВДАН Прави се од хлеба, а у фил је од САМО 4 САСТОЈКА
Припрема ове слане торте није компликована па је без муке могу направити и мање искусне домаћице.
Главни део сваке славске трпезе свакако је предјело. Многи од нас имају своје идеје за постављање славског стола и свега што се на њему налази, а било да је ваша трпеза посна или мрсна, највећа пажња поклања се управо предјелу, његовом сервирању и декорацији.
Међутим, за посну славу је теже наћи праве рецепте, а пред нама је слава Митровдан, која је у петак и самим тим се прави посна трпеза.
Састојци:
1 паковање тост хлеба (отприлике 12-15 кришки)
200 г ајвара
200 г туњевине
1 кашика сенфа (и/или 1 кашика посног мајонеза)
2-3 кисела краставчића по укусу
со, бибер
Припрема:
Када бирате тост хлеб, бирајте онај сечен на коцке. Тако ћете лакше сложити редове без да попуњавате између. За фил је потребно да ајвар помешате са туњевином, коју ћете претходно само благо оцедити. Додајте и сенф или мајонез, или оба, по вашем укусу, па добро промешајте. На крају додајте сецкане киселе краставце по укусу, као и зачине, па још једном добро промешајте.
На одговарајућој тацни поређајте ред тост хлеба, преко њега пажљиво премажите фил. Слажите даље редом тост хлеб-фил, док не утрошите састојке. Торту додатно можете украсити посним мајонезом или сенфом, и украсите поврћем. Одложите у фрижидер, најбоље преко ноћи да хлеб добро упије фил и да торта лепо омекша.