POSNA SLANA TORTA, IDEALNA ZA MITROVDAN Pravi se od hleba, a u fil je od SAMO 4 SASTOJKA
Priprema ove slane torte nije komplikovana pa je bez muke mogu napraviti i manje iskusne domaćice.
Glavni deo svake slavske trpeze svakako je predjelo. Mnogi od nas imaju svoje ideje za postavljanje slavskog stola i svega što se na njemu nalazi, a bilo da je vaša trpeza posna ili mrsna, najveća pažnja poklanja se upravo predjelu, njegovom serviranju i dekoraciji.
Međutim, za posnu slavu je teže naći prave recepte, a pred nama je slava Mitrovdan, koja je u petak i samim tim se pravi posna trpeza.
Sastojci:
1 pakovanje tost hleba (otprilike 12-15 kriški)
200 g ajvara
200 g tunjevine
1 kašika senfa (i/ili 1 kašika posnog majoneza)
2-3 kisela krastavčića po ukusu
so, biber
Priprema:
Kada birate tost hleb, birajte onaj sečen na kocke. Tako ćete lakše složiti redove bez da popunjavate između. Za fil je potrebno da ajvar pomešate sa tunjevinom, koju ćete prethodno samo blago ocediti. Dodajte i senf ili majonez, ili oba, po vašem ukusu, pa dobro promešajte. Na kraju dodajte seckane kisele krastavce po ukusu, kao i začine, pa još jednom dobro promešajte.
Na odgovarajućoj tacni poređajte red tost hleba, preko njega pažljivo premažite fil. Slažite dalje redom tost hleb-fil, dok ne utrošite sastojke. Tortu dodatno možete ukrasiti posnim majonezom ili senfom, i ukrasite povrćem. Odložite u frižider, najbolje preko noći da hleb dobro upije fil i da torta lepo omekša.