ПОСНА ПОГАЧА ЗА ВЕЛИКУ ГОСПОЈИНУ Рецепт за мекано тесто које ће јести и они који НЕ ПОСТЕ
Са оваквом припремом нема омашке, а рецепт за ову посну погачу биће омиљен и онима који не посте.
Чак и они који најчвршће верују да мрсну погачу не може да надмаши посна, схватиће да греше када пробају ову верзију. Зато, не оклевајте, већ заврните рукаве и хајдемо на припрему.
Састојци за посну погачу:
500 г брашна
300 мл воде
20 г свежег пекарског квасца
уље
со, шећер, ким
Припрема посне погаче:
Загрејте воду у шерпу средње величине, па је склоните са рингле.
У врућу воду додајте измрвљен квасац, мало шећера, уља и кашику брашна. Све сједините и оставите да квасац надође.
У чинију за месење додајте остатак брашна и још мало соли. Кад квасац надође после пар минута, додајте га у чинију.
Месите док тесто не постане глатко. По потреби, додајте брашно. Кад престане да се лепи за руке, оставите га прекривеног на топлом око 15 минута, да се удвостручи.
Поново местите тесто, па га положите у уљем подмазану тепсију.
Пеците погачу око 25 минута на 200 степени или док не добије тамнозлатну боју корице. Ово зависи од јачине рерне.
Пријатно!
(Ona.rs)