НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА БЕЛУ ЧОРБУ Одушевићете укућане овим специјалитетом
Бела чорба је неизоставни део свадбених и других свечаних трпеза.
Овај укусни специјалитет, који спаја богате укусе и традицију, често је главни избор за почетак свечаних оброка. Ако желите да научите како да припремите ову чорбу код куће, доносимо вам традиционални рецепт који ће одушевити ваше госте и укућане.
Састојци:
500 г пилећег меса (најбоље је користити месо са коском)
2 шаргарепе
1 корен першуна
1/2 целера
1 главица црног лука
2 чена белог лука
2 кромпира
200 мл киселе павлаке
2 жуманца
Со, бибер по укусу
Ловоров лист
Мало сирћета или сока од лимуна
Свеж першун за декорацију
У великом лонцу ставите пилеће месо, додајте воду и ставите на ватру да прокључа. Када вода прокључа, склоните пену која се створила на површини.
Додајте шаргарепу, корен першуна, целер, црни лук (пресечен на пола) и ловоров лист. Кувајте на средњој ватри око 45 минута, док месо не постане мекано.
Извадите месо из супе и оставите га да се охлади. Поврће извадите и исецкајте на ситне коцкице.
У супу додајте кромпир исечен на коцкице и наставите да кувате док кромпир не омекша.
Када се месо охлади, скините га са костију и исеците на ситне комадиће. Вратите исецкано месо и поврће назад у лонац са супом.
У посебној посуди, помешајте киселу павлаку и жуманца. Додајте мало супе у ову смесу да је темперирате, а затим је полако додајте у чорбу уз непрестано мешање.
Посолите и побиберите по укусу. Додајте неколико капи сирћета или сока од лимуна да бисте добили благо киселкаст укус.
Оставите чорбу да лагано крчка још неколико минута, али пазите да не прокључа како се павлака не би згрушала.
Послужите топло, украшено свежим першуном.