NAJBOLJI RECEPT ZA BELU ČORBU Oduševićete ukućane ovim specijalitetom
Bela čorba je neizostavni deo svadbenih i drugih svečanih trpeza.
Ovaj ukusni specijalitet, koji spaja bogate ukuse i tradiciju, često je glavni izbor za početak svečanih obroka. Ako želite da naučite kako da pripremite ovu čorbu kod kuće, donosimo vam tradicionalni recept koji će oduševiti vaše goste i ukućane.
Sastojci:
500 g pilećeg mesa (najbolje je koristiti meso sa koskom)
2 šargarepe
1 koren peršuna
1/2 celera
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 krompira
200 ml kisele pavlake
2 žumanca
So, biber po ukusu
Lovorov list
Malo sirćeta ili soka od limuna
Svež peršun za dekoraciju
U velikom loncu stavite pileće meso, dodajte vodu i stavite na vatru da proključa. Kada voda proključa, sklonite penu koja se stvorila na površini.
Dodajte šargarepu, koren peršuna, celer, crni luk (presečen na pola) i lovorov list. Kuvajte na srednjoj vatri oko 45 minuta, dok meso ne postane mekano.
Izvadite meso iz supe i ostavite ga da se ohladi. Povrće izvadite i iseckajte na sitne kockice.
U supu dodajte krompir isečen na kockice i nastavite da kuvate dok krompir ne omekša.
Kada se meso ohladi, skinite ga sa kostiju i isecite na sitne komadiće. Vratite iseckano meso i povrće nazad u lonac sa supom.
U posebnoj posudi, pomešajte kiselu pavlaku i žumanca. Dodajte malo supe u ovu smesu da je temperirate, a zatim je polako dodajte u čorbu uz neprestano mešanje.
Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte nekoliko kapi sirćeta ili soka od limuna da biste dobili blago kiselkast ukus.
Ostavite čorbu da lagano krčka još nekoliko minuta, ali pazite da ne proključa kako se pavlaka ne bi zgrušala.
Poslužite toplo, ukrašeno svežim peršunom.