overcast clouds
17°C
27.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАЈ КОЛАЧ ТОПИ СЕ У УСТИМА Направите ово освежавајуће савршенство С ЈАГОДАМА

27.04.2025. 18:07 18:19
Пише:
Извор:
Дневник
kolač
Фото: Pixabay

Овај лагани колач са кором од беланаца (меринга), шлагом и свежим јагодама је прозрачан, елегантан и изузетно привлачан на изглед, а сваки залогај се буквално топи у устима.

 Није га тешко направити, а укућани ће бити презадовољни, гарантујемо!

Потребни састојци:

  • 6 беланаца

  • 130 г шећера

  • 1 велика кашика кукурузног скроба

  • 1 велика кашика јабуковог сирћета

  • прстохват соли

  • 500 мл слатке павлаке за шлаг

  • 1 велика кашика шећера у праху

  • 400 г свежих јагода

  • 100 г листића бадема

  • шећер у праху за посипање

Припрема: Загрејте рерну на 180° C.

Миксером мутите беланца са прстохватом соли, постепено додајући шећер, све док не добијете чврсту и сјајну смесу која формира врхове. Потом додајте кукурузни скроб и јабуково сирће и све добро промешајте.

Смеса је спремна када буде довољно чврста да се не просипа при окретању чиније.

На велики плех обложен папиром за печење лагано посипајте шећер у праху и равномерно распоредите смесу од беланаца. Изравнајте је и поспите листићима бадема.

Пеците 7 минута на 180° C, затим смањите температуру на 160° C и наставите печење још око 20 минута, док површина благо не порумени.

Извадите мерингу из рерне и оставите је да се охлади око 15 минута.

У међувремену умутите слатку павлаку са кашиком шећера у праху у чврсту, али кремасту масу (водите рачуна да је не претучете). Јагоде оперите и исеците на мање комаде.

Нежно одлепите папир за печење, па мерингу окрените тако да бадеми буду доле. Премажите је шлагом и распоредите јагоде по површини. 

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар