ОВАЈ КОЛАЧ ТОПИ СЕ У УСТИМА Направите ово освежавајуће савршенство С ЈАГОДАМА
Овај лагани колач са кором од беланаца (меринга), шлагом и свежим јагодама је прозрачан, елегантан и изузетно привлачан на изглед, а сваки залогај се буквално топи у устима.
Није га тешко направити, а укућани ће бити презадовољни, гарантујемо!
Потребни састојци:
-
6 беланаца
-
130 г шећера
-
1 велика кашика кукурузног скроба
-
1 велика кашика јабуковог сирћета
-
прстохват соли
-
500 мл слатке павлаке за шлаг
-
1 велика кашика шећера у праху
-
400 г свежих јагода
-
100 г листића бадема
-
шећер у праху за посипање
Припрема: Загрејте рерну на 180° C.
Миксером мутите беланца са прстохватом соли, постепено додајући шећер, све док не добијете чврсту и сјајну смесу која формира врхове. Потом додајте кукурузни скроб и јабуково сирће и све добро промешајте.
Смеса је спремна када буде довољно чврста да се не просипа при окретању чиније.
На велики плех обложен папиром за печење лагано посипајте шећер у праху и равномерно распоредите смесу од беланаца. Изравнајте је и поспите листићима бадема.
Пеците 7 минута на 180° C, затим смањите температуру на 160° C и наставите печење још око 20 минута, док површина благо не порумени.
Извадите мерингу из рерне и оставите је да се охлади око 15 минута.
У међувремену умутите слатку павлаку са кашиком шећера у праху у чврсту, али кремасту масу (водите рачуна да је не претучете). Јагоде оперите и исеците на мање комаде.
Нежно одлепите папир за печење, па мерингу окрените тако да бадеми буду доле. Премажите је шлагом и распоредите јагоде по површини.