Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVAJ KOLAČ TOPI SE U USTIMA Napravite ovo osvežavajuće savršenstvo S JAGODAMA

27.04.2025. 18:07 18:19
Piše:
Izvor:
Dnevnik
kolač
Foto: Pixabay

Ovaj lagani kolač sa korom od belanaca (meringa), šlagom i svežim jagodama je prozračan, elegantan i izuzetno privlačan na izgled, a svaki zalogaj se bukvalno topi u ustima.

 Nije ga teško napraviti, a ukućani će biti prezadovoljni, garantujemo!

Potrebni sastojci:

  • 6 belanaca

  • 130 g šećera

  • 1 velika kašika kukuruznog skroba

  • 1 velika kašika jabukovog sirćeta

  • prstohvat soli

  • 500 ml slatke pavlake za šlag

  • 1 velika kašika šećera u prahu

  • 400 g svežih jagoda

  • 100 g listića badema

  • šećer u prahu za posipanje

Priprema: Zagrejte rernu na 180° C.

Mikserom mutite belanca sa prstohvatom soli, postepeno dodajući šećer, sve dok ne dobijete čvrstu i sjajnu smesu koja formira vrhove. Potom dodajte kukuruzni skrob i jabukovo sirće i sve dobro promešajte.

Smesa je spremna kada bude dovoljno čvrsta da se ne prosipa pri okretanju činije.

Na veliki pleh obložen papirom za pečenje lagano posipajte šećer u prahu i ravnomerno rasporedite smesu od belanaca. Izravnajte je i pospite listićima badema.

Pecite 7 minuta na 180° C, zatim smanjite temperaturu na 160° C i nastavite pečenje još oko 20 minuta, dok površina blago ne porumeni.

Izvadite meringu iz rerne i ostavite je da se ohladi oko 15 minuta.

U međuvremenu umutite slatku pavlaku sa kašikom šećera u prahu u čvrstu, ali kremastu masu (vodite računa da je ne pretučete). Jagode operite i isecite na manje komade.

Nežno odlepite papir za pečenje, pa meringu okrenite tako da bademi budu dole. Premažite je šlagom i rasporedite jagode po površini. 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar