OVAJ KOLAČ TOPI SE U USTIMA Napravite ovo osvežavajuće savršenstvo S JAGODAMA
Ovaj lagani kolač sa korom od belanaca (meringa), šlagom i svežim jagodama je prozračan, elegantan i izuzetno privlačan na izgled, a svaki zalogaj se bukvalno topi u ustima.
Nije ga teško napraviti, a ukućani će biti prezadovoljni, garantujemo!
Potrebni sastojci:
-
6 belanaca
-
130 g šećera
-
1 velika kašika kukuruznog skroba
-
1 velika kašika jabukovog sirćeta
-
prstohvat soli
-
500 ml slatke pavlake za šlag
-
1 velika kašika šećera u prahu
-
400 g svežih jagoda
-
100 g listića badema
-
šećer u prahu za posipanje
Priprema: Zagrejte rernu na 180° C.
Mikserom mutite belanca sa prstohvatom soli, postepeno dodajući šećer, sve dok ne dobijete čvrstu i sjajnu smesu koja formira vrhove. Potom dodajte kukuruzni skrob i jabukovo sirće i sve dobro promešajte.
Smesa je spremna kada bude dovoljno čvrsta da se ne prosipa pri okretanju činije.
Na veliki pleh obložen papirom za pečenje lagano posipajte šećer u prahu i ravnomerno rasporedite smesu od belanaca. Izravnajte je i pospite listićima badema.
Pecite 7 minuta na 180° C, zatim smanjite temperaturu na 160° C i nastavite pečenje još oko 20 minuta, dok površina blago ne porumeni.
Izvadite meringu iz rerne i ostavite je da se ohladi oko 15 minuta.
U međuvremenu umutite slatku pavlaku sa kašikom šećera u prahu u čvrstu, ali kremastu masu (vodite računa da je ne pretučete). Jagode operite i isecite na manje komade.
Nežno odlepite papir za pečenje, pa meringu okrenite tako da bademi budu dole. Premažite je šlagom i rasporedite jagode po površini.