ДА ЛИ ЈЕ СОДА БИКАРБОНА СПАС ЗА ЖЕЛУДАЧНУ КИСЕЛИНУ? Пре свега треба обратити пажњу која је ефикасна и колико је узимати
Тачно је да сода бикарбона може бити корисна у решавању одређениих здравствених тегоба, али ...
Желудачна киселина, надимање, остали проблеми са варењем… Многи посегну за содом бикарбоном не би ли се решили ових тегоба, а да ли је то заиста ефикасно решење?
– Препорука је да се узима искључиво фармацеутска односно медицинска сода која може да се купи у апотекама. Она се препоручује јер се ради о бољем дозирању препарата и не уносе се додатне соли у организам. Заправо је безбеднија – рекла је магистар фармције Сања Андрић у емисији РТС ординација.
Међу нашим људима уврежена је пракса да се узима једна кашичица соде бикаброне са водом.
– На тржишту постоје различити фармацеутски облици соде бикарбоне. Поред прашкасте супстанце, постоје шумеће таблете и обичне.
Што се тиче дозирања, код обичног прашка, узима се пола кафене кашичице на чашу воде. Дакле, не цела, већ само пола кашичице. А највећа дневна доза износи око 1.000 мг, што је управо тих пола кафене кашичице“, објаснила је и напоменула:
– Соду бикарбону је добро узимати повремено јер она добро неутралише желудачну киселину и тиме ослобађа од непријатних симптома, горушице, жарења и печења у желуцу.
Међутим, она нагло подиже пХ вредност у желуцу и на тај начин шаље сигнал ћелијама да луче додатну количину желудачне киселине. Па тако, услед дуготрајне употребе може и да погорша симптоме.
Постоји и ограничење код пацијената који имају повишени крвни притисак, код њих може додатно да подигне његове вредности. Исто је код пацијената који имају обољења бубрега и јетре, ни њима се не препоручује јер може да поремети однос базних и киселих супстанци у организму“.
Крстарица