ЛУКСУЗ У КАШИЧИЦИ Пробајте чаробну торту Бели двор, незаменљиву на Титовој трпези
Торта Бели двор је предивна посластица која носи име по једном од најлепших двораца у Србији и идеална је за специјалне прилике, а Јосип Броз Тито је овај слаткиш просто обожавао.
Ова елегантна торта са богатим кремастим слојевима и дискретним аромама, створиће право краљевско искуство у вашем дому. Њена сочност и софистицирани укуси задовољиће и најзахтевније сладокусце, а уједно ће бити прави украс сваког стола.
Састојци за бисквит:
- 6 јаја
- 180 г шећера
- 120 г брашна
- 80 г какао праха
- 1 прашак за пециво
- 100 г отопљеног маслаца.
Састојци за фил:
- 500 мл млека
- 3 кашике брашна
- 150 г шећера
- 1 ванилин шећер
- 200 г маслаца
- 100 г беле чоколаде
- 200 мл слатке павлаке.
За декорацију:
- 100 г беле чоколаде (за прелив)
- Свеже воће по жељи (нпр. малине, боровнице).
Припрема бисквита
Укључите рерну и загрејте је на 180°Ц.
У великој посуди умутите јаја са шећером док не добијете густу пенасту масу. Додајте отопљени маслац и промешајте.
Помешајте суве састојке (брашно, какао и прашак за пециво) и постепено их додајте у смесу од јаја, мешајући да се све лепо повеже.
Сипајте смесу у претходно припремљени калуп (премазан маслацем и посут брашном) и ставите да се пече 25-30 минута, или док чачкалица не изађе сува. Оставите да се охлади.
У шерпи помешајте млеко, брашно, шећер и ванилин шећер. Ставите на средње јаку ватру и кувајте уз константно мешање док не постане густо као пудинг.
Скините са ватре и додајте маслац, а затим изломљену белу чоколаду. Мешајте док се све не растопи и не постане глатка смеса.
Оставите фил да се охлади на собној температури, повремено мешајући како би се спречило стварање коре.
Састављање торте
Охлађени бисквит исеците на два или три дела, у зависности од жељене дебљине слојева.
На први слој бисквита нанесите део фила, поравнајте и ставите други слој бисквита. Поновите са филом и завршите са последњим слојем бисквита.
Преко торте прелијте отопљену белу чоколаду и украсите по жељи можете користити свеже воће или шлаг.
Ставите торту у фрижидер на неколико сати како би се сви слојеви добро спојили и стиснули.
Пре служења, оставите је на собној температури 10-15 минута како би се лакше сецкала.
Савети
За још богатији укус, фил можете обогатити с мало рума или ванилин екстракта.
Ако желите да торта буде још сочнија, пре него што ставите фил, сваки слој бисквита можете прелити са мало сока од наранџе или киселе павлаке.
Ова торта је прави избор за сваку прославу, и са њеним богатством укуса бићете сигурни да сте обрадовали све присутне. Уживајте у краљевском ужитку!