clear sky
10°C
28.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛУКСУЗ У КАШИЧИЦИ Пробајте чаробну торту Бели двор, незаменљиву на Титовој трпези

27.04.2025. 15:14 15:22
Пише:
Извор:
Информер
torta
Фото: Pexels

Торта Бели двор је предивна посластица која носи име по једном од најлепших двораца у Србији и идеална је за специјалне прилике, а Јосип Броз Тито је овај слаткиш просто обожавао.

Ова елегантна торта са богатим кремастим слојевима и дискретним аромама, створиће право краљевско искуство у вашем дому. Њена сочност и софистицирани укуси задовољиће и најзахтевније сладокусце, а уједно ће бити прави украс сваког стола.

Састојци за бисквит:

  • 6 јаја
  • 180 г шећера
  • 120 г брашна
  • 80 г какао праха
  • 1 прашак за пециво
  • 100 г отопљеног маслаца.

Састојци за фил:

  • 500 мл млека
  • 3 кашике брашна
  • 150 г шећера
  • 1 ванилин шећер
  • 200 г маслаца
  • 100 г беле чоколаде
  • 200 мл слатке павлаке.
  • mikser
    Фото: Pexels

За декорацију:

  • 100 г беле чоколаде (за прелив)
  • Свеже воће по жељи (нпр. малине, боровнице).

Припрема бисквита

Укључите рерну и загрејте је на 180°Ц.

У великој посуди умутите јаја са шећером док не добијете густу пенасту масу. Додајте отопљени маслац и промешајте.

Помешајте суве састојке (брашно, какао и прашак за пециво) и постепено их додајте у смесу од јаја, мешајући да се све лепо повеже.

Сипајте смесу у претходно припремљени калуп (премазан маслацем и посут брашном) и ставите да се пече 25-30 минута, или док чачкалица не изађе сува. Оставите да се охлади.

У шерпи помешајте млеко, брашно, шећер и ванилин шећер. Ставите на средње јаку ватру и кувајте уз константно мешање док не постане густо као пудинг.

Скините са ватре и додајте маслац, а затим изломљену белу чоколаду. Мешајте док се све не растопи и не постане глатка смеса.

Оставите фил да се охлади на собној температури, повремено мешајући како би се спречило стварање коре.

torta
Фото: Pexels

Састављање торте

Охлађени бисквит исеците на два или три дела, у зависности од жељене дебљине слојева.

На први слој бисквита нанесите део фила, поравнајте и ставите други слој бисквита. Поновите са филом и завршите са последњим слојем бисквита.

Преко торте прелијте отопљену белу чоколаду и украсите по жељи можете користити свеже воће или шлаг.

Ставите торту у фрижидер на неколико сати како би се сви слојеви добро спојили и стиснули.

Пре служења, оставите је на собној температури 10-15 минута како би се лакше сецкала.

Савети

За још богатији укус, фил можете обогатити с мало рума или ванилин екстракта.

Ако желите да торта буде још сочнија, пре него што ставите фил, сваки слој бисквита можете прелити са мало сока од наранџе или киселе павлаке.

Ова торта је прави избор за сваку прославу, и са њеним богатством укуса бићете сигурни да сте обрадовали све присутне. Уживајте у краљевском ужитку!

Извор:
Информер
Пише:
Пошаљите коментар
ВРЕМЕ ЈЕ ЈАГОДА, ИСКОРИСТИТЕ ИХ Корак по корак до савршене капри торте
torta

ВРЕМЕ ЈЕ ЈАГОДА, ИСКОРИСТИТЕ ИХ Корак по корак до савршене капри торте

27.04.2025. 12:20 12:33
МИНУТ ТОРТА Освежавајући хит БЕЗ ПЕЧЕЊА који се прави брже него што можете да изговорите "ДЕСЕРТ"
ТОРТА

МИНУТ ТОРТА Освежавајући хит БЕЗ ПЕЧЕЊА који се прави брже него што можете да изговорите "ДЕСЕРТ"

24.04.2025. 19:58 20:04
СПРЕМНА ЗА 10 МИНУТА Најлeпша торта са кексом и орасима – прави се зачас, а топи се у устима!
torta

СПРЕМНА ЗА 10 МИНУТА Најлeпша торта са кексом и орасима – прави се зачас, а топи се у устима!

19.04.2025. 09:46 10:04