broken clouds
16°C
15.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈАЗАЧКИ СИРЕВИ КАО У ФРАНЦУСКОЈ, АЛИ СА ДУШОМ СЕЛА: Праве деликатесе вредне и до 3.000 динара по килограму!

14.04.2025. 11:46 11:54
Извор:
Дневник
сир
Фото: Дневник/ Л. Радловачки

У срцу Јаска, породица Радојчић већ више од деценије ручно прави јединствене сиреве од млека, зачина, поврћа и воћа.

Њихови „Фришки јазачки сиреви” постали су хит на базарима и винским салонима, а највише се траже они са племенитим плеснима и јаким укусима. Иако је производња сведена на хоби, посвећеност и квалитет остали су непромењени.

Ови традиционални сиреви се праве искључиво од млека, сиришта или лимунтуса и соли, а у њих се потом додају зачини, сецкано поврће и воће.

– Будући да више немамо сопствену производњу млека, откупљујемо га где стигнемо – каже Петар Радојчић.

jazak
Фото: Дневник/ Л. Радловачки

Додаје да се труде да тако, колико могу, помогну сточарима који су проблему. 

– Криза се осети у свим секторима, па смо ми овај посао свели на хоби, с обзиром на то да смо раније прерађивали и до 400 литара млека на дневном нивоу, док сада ту количину искористимо за недељу дана - вели Петар који је у производњу овх сирова ушао још 2012. године.

Килограм јазачког сира се креће од 1.500 до 3.000 динара, али га можете купити и у мањој грамажи.

– У Београду су продаванији зрели сиреви са племенитим плеснима, који подсећају на француски плави, а који су изразито јаки и иду добро уз пасте, док на винским салонима и базарима, где их излажемо и продајемо, најтраженије су комбинације с воћем и зачинима – прича млади произвођач.

jazak
Фото: Дневник/ Л. Радловачки

И док рецептура делује поприлично једноставно, Петар истиче да посао није нимало лак, јер је у питању ручна израда.

– Драго ми је што сам ту где сам, мада нисам направио неке паре од овог посла – вели кроз осмех наш саговорник. – Почели смо да правимо објекат за производњу сирева са две дегустационе сале, али смо напола стигли и сад чекамо боље дане да се тај „Скадар на Бојани” коначно заврши.

 

Пројекат „Стари занати - нова шанса” реализује Дневник Војводина прес, а суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар