scattered clouds
0°C
11.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЛЕЧНА МАГИЈА СТИЖЕ ИЗ ЧУРУГА Породица Радишић више од века се бави пољопривредом, а већ три деценије производи аутентичне сиреве

11.02.2025. 16:36 17:03
Пише:
Извор:
Бизпортал.рс/Ало
сир
Фото: printscreen Youtube/Lovac na ukuse

Породица Радишић из Чуруга бави се производњом сира, а у ову млечну магију која постоји више од века, укључена је цела породица.

Ова породица има заокружену производњу, своје њиве на којима се хране животиње, па све до савременог погона и производње. Најмлађи члан, Миленко је пета генерација који често помаже око послова на фарми и на домаћинству.

– Ми смо четврта генерација која негује традицију дугу више од 100 година бавећи се ратарством, сточарством и производњом сира. Ову традицију негујемо из дубоког поштовања према претходним генерацијама које су улагале свој труд и љубав у оно што ми данас радимо. Ово није само посао, него и начин живота, део идентитета и вредности које желимо да пренесемо на будуће генерације – рекла је Зорица Радишић за Бизпортал.

Пољопривредно газдинство Радишић још од 2018. брендирано под називом Фармер, бави се сточарством, ратарством и производњом сира, а ове године пуне 106 година постојања.

– Посао се пренео с колена на колено и то са свекрве на снајку и у томе се огледа успех. Супругова прабака је почела да ради, па је онда наставила бака, након тога мама и ми смо сад четврта генерација која се бави овим послом – објаснила је она.

Како каже, када је започела овај посао имала је идеју да кроз традицију и иновацију створи нешто што ће оставити траг.

– Наравно, овај пут није био нимало лак – казала је Радишићева додајући да сваки сир који направе има своју причу, али и емоцију.

Радишићева је навела да сви њихови производи потичу од млека, односно, од крава које узгајају на њиховом имању и да због тога кажу да „њихови сиреви расту на њиви“.

– Већ пета генерација производи сир. Задржали смо аутентичне методе како бисмо задржали укус и квалитет. У производњи користимо чисто пуномасно, првокласно млеко и не користимо никакве адитиве – истакла је она.

Она је навела да имају затворен процес производње и осеку користе за нађубривање њихових њива, јер је веома важно да њиве буду у здравом стању како би краве биле здраве, а на крају и квалитетан сир.

Специјалитет куће јесте ролован сир, прави војвођански деликатес. Ту је и „Чуружано“, као и њихов чувени „Амбасадор сир“ који зри од три до 12 месеци, при чему мења боју и интензитет укуса. сваки сир је део ручне обраде, лаи како наводи, користе и савремене технологије за унапређење хигијенских стандарда, праћења процеса производње и боље ефикасности.

Истиче да на тај начин доказују да традиција и иновација могу савршено да се допуњују и да њихови производи остану верни традицији, као и да задовољовају потребе савремених потрошача.

– Управо та посвећеност донела нам је препознатљив квалитет наших сирева на тржишту – напоменула је Радишићева.

Код њих се могу пронаћи првокласне деликатесни сиреви који се служе и у престижним ресторанима и хотелима широм Србије.

Уз помоћ највећих стручњака на пољу млекарства сачували су старе и развили нове рецепте уз сталну контролу квалитета.

Њихов циљ је да уђу на нова тржишта и подигну свест о вредности и важности локалних производа, пише Бизпортал.

– Дугорочно желимо да наш бренд буде синоним за квалитет и аутентичност – закључила је она.

 

Извор:
Бизпортал.рс/Ало
Пише:
Пошаљите коментар
РАДУКИНИ ПРАВЕ КИТНИКЕЗ ПО РЕЦЕПТУ ИЗ 1927. ГОДИНЕ Сир од дуња са Тителског брега
стари занати

РАДУКИНИ ПРАВЕ КИТНИКЕЗ ПО РЕЦЕПТУ ИЗ 1927. ГОДИНЕ Сир од дуња са Тителског брега

07.02.2025. 12:20 12:23