МЛЕЧНА МАГИЈА СТИЖЕ ИЗ ЧУРУГА Породица Радишић више од века се бави пољопривредом, а већ три деценије производи аутентичне сиреве
Породица Радишић из Чуруга бави се производњом сира, а у ову млечну магију која постоји више од века, укључена је цела породица.
Ова породица има заокружену производњу, своје њиве на којима се хране животиње, па све до савременог погона и производње. Најмлађи члан, Миленко је пета генерација који често помаже око послова на фарми и на домаћинству.
– Ми смо четврта генерација која негује традицију дугу више од 100 година бавећи се ратарством, сточарством и производњом сира. Ову традицију негујемо из дубоког поштовања према претходним генерацијама које су улагале свој труд и љубав у оно што ми данас радимо. Ово није само посао, него и начин живота, део идентитета и вредности које желимо да пренесемо на будуће генерације – рекла је Зорица Радишић за Бизпортал.
Пољопривредно газдинство Радишић још од 2018. брендирано под називом Фармер, бави се сточарством, ратарством и производњом сира, а ове године пуне 106 година постојања.
– Посао се пренео с колена на колено и то са свекрве на снајку и у томе се огледа успех. Супругова прабака је почела да ради, па је онда наставила бака, након тога мама и ми смо сад четврта генерација која се бави овим послом – објаснила је она.
Како каже, када је започела овај посао имала је идеју да кроз традицију и иновацију створи нешто што ће оставити траг.
– Наравно, овај пут није био нимало лак – казала је Радишићева додајући да сваки сир који направе има своју причу, али и емоцију.
Радишићева је навела да сви њихови производи потичу од млека, односно, од крава које узгајају на њиховом имању и да због тога кажу да „њихови сиреви расту на њиви“.
– Већ пета генерација производи сир. Задржали смо аутентичне методе како бисмо задржали укус и квалитет. У производњи користимо чисто пуномасно, првокласно млеко и не користимо никакве адитиве – истакла је она.
Она је навела да имају затворен процес производње и осеку користе за нађубривање њихових њива, јер је веома важно да њиве буду у здравом стању како би краве биле здраве, а на крају и квалитетан сир.
Специјалитет куће јесте ролован сир, прави војвођански деликатес. Ту је и „Чуружано“, као и њихов чувени „Амбасадор сир“ који зри од три до 12 месеци, при чему мења боју и интензитет укуса. сваки сир је део ручне обраде, лаи како наводи, користе и савремене технологије за унапређење хигијенских стандарда, праћења процеса производње и боље ефикасности.
Истиче да на тај начин доказују да традиција и иновација могу савршено да се допуњују и да њихови производи остану верни традицији, као и да задовољовају потребе савремених потрошача.
– Управо та посвећеност донела нам је препознатљив квалитет наших сирева на тржишту – напоменула је Радишићева.
Код њих се могу пронаћи првокласне деликатесни сиреви који се служе и у престижним ресторанима и хотелима широм Србије.
Уз помоћ највећих стручњака на пољу млекарства сачували су старе и развили нове рецепте уз сталну контролу квалитета.
Њихов циљ је да уђу на нова тржишта и подигну свест о вредности и важности локалних производа, пише Бизпортал.
– Дугорочно желимо да наш бренд буде синоним за квалитет и аутентичност – закључила је она.