light rain
13°C
04.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАПРАВИТЕ ТРАДИЦИОНАЛНИ ОСВЕЖАВАЈУЋИ НАПИТАК Ово је рецепт за бозу, пиће пуно витамина (ФОТО)

02.10.2024. 15:14 17:22
Пише:
боза
Фото: screenshot/Youtube

Боза, древно пиће са миленијумима порекла, некада је било доступно за освежење у свакој посластичарници. Међутим, у модерним временима то је постало све ређе.

За разлику од слатких, газираних пића које модерна омладина конзумира у превеликим количинама, боза се издваја као природан, комплетан и ревитализирајући напитак богат витаминима. Ово пиће је богато витаминима Б групе (Б1, Б2, Б3, Б6 и Б12), заједно са витаминима А и Е, као и гвожђем, а цењено је због способности да окрепи организам. Боза садржи и значајну количину корисних бактерија, што је чини посебно корисном за спортисте, труднице и породиље.

Бозу је најбоље пити добро охлађену и без леда; међутим, у Турској, земљи порекла, обично се сервира са посипањем цимета.

Процес припреме бозе је једноставан, што омогућава појединцима да без напора направе ово пиће у удобности свог дома.

Састојци:

Пет литара воде, килограм шећера, шест стотина грама непросејаног кукурузног брашна и тридесет грама квасца.

Припрема: Почните тако што ћете кукурузно брашно прелити топлом водом и оставити да одстоји цео дан. Сутрадан кувајте смесу око два сата, повремено мешајући. Када се охлади, унесите квасац тако што ћете га прво растворити у мало воде и оставити да нарасте. Помешајте састојке и оставите смешу да одстоји преко ноћи.

Боза
Фото: screenshot/Youtube

Следећег дана смесу процедити и додати шећер. Добро промешајте док се шећер потпуно не раствори. Значајна количина квасца присутна у бози резултира њеном немогућношћу дуготрајног задржавања слаткастог укуса, јер се процесом ферментације комбинација квасца и шећера претвара у алкохол, што касније доводи до губитка укуса.

Зато је важно да га чувате у фрижидеру, као и да припремите само ону количину која се може потрошити у разумном року (до 48 сати).

Извор:
hamelj.com
Аутор:
Пошаљите коментар
ГОМБОЦЕ, АЛИ ЛАЖНЕ Пробајте омиљену посластицу припремљену на посве необичан начин (Видео)
Гомбоце

ГОМБОЦЕ, АЛИ ЛАЖНЕ Пробајте омиљену посластицу припремљену на посве необичан начин (Видео)

30.09.2024. 12:12 12:14