Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAPRAVITE TRADICIONALNI OSVEŽAVAJUĆI NAPITAK Ovo je recept za bozu, piće puno vitamina (FOTO)

02.10.2024. 15:14 17:22
Piše:
боза
Foto: screenshot/Youtube

Boza, drevno piće sa milenijumima porekla, nekada je bilo dostupno za osveženje u svakoj poslastičarnici. Međutim, u modernim vremenima to je postalo sve ređe.

Za razliku od slatkih, gaziranih pića koje moderna omladina konzumira u prevelikim količinama, boza se izdvaja kao prirodan, kompletan i revitalizirajući napitak bogat vitaminima. Ovo piće je bogato vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B6 i B12), zajedno sa vitaminima A i E, kao i gvožđem, a cenjeno je zbog sposobnosti da okrepi organizam. Boza sadrži i značajnu količinu korisnih bakterija, što je čini posebno korisnom za sportiste, trudnice i porodilje.

Bozu je najbolje piti dobro ohlađenu i bez leda; međutim, u Turskoj, zemlji porekla, obično se servira sa posipanjem cimeta.

Proces pripreme boze je jednostavan, što omogućava pojedincima da bez napora naprave ovo piće u udobnosti svog doma.

Sastojci:

Pet litara vode, kilogram šećera, šest stotina grama neprosejanog kukuruznog brašna i trideset grama kvasca.

Priprema: Počnite tako što ćete kukuruzno brašno preliti toplom vodom i ostaviti da odstoji ceo dan. Sutradan kuvajte smesu oko dva sata, povremeno mešajući. Kada se ohladi, unesite kvasac tako što ćete ga prvo rastvoriti u malo vode i ostaviti da naraste. Pomešajte sastojke i ostavite smešu da odstoji preko noći.

Боза
Foto: screenshot/Youtube

Sledećeg dana smesu procediti i dodati šećer. Dobro promešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Značajna količina kvasca prisutna u bozi rezultira njenom nemogućnošću dugotrajnog zadržavanja slatkastog ukusa, jer se procesom fermentacije kombinacija kvasca i šećera pretvara u alkohol, što kasnije dovodi do gubitka ukusa.

Zato je važno da ga čuvate u frižideru, kao i da pripremite samo onu količinu koja se može potrošiti u razumnom roku (do 48 sati).

Izvor:
hamelj.com
Autor:
Pošaljite komentar
GOMBOCE, ALI LAŽNE Probajte omiljenu poslasticu pripremljenu na posve neobičan način (Video)
Гомбоце

GOMBOCE, ALI LAŽNE Probajte omiljenu poslasticu pripremljenu na posve neobičan način (Video)

30.09.2024. 12:12 12:14