NAPRAVITE TRADICIONALNI OSVEŽAVAJUĆI NAPITAK Ovo je recept za bozu, piće puno vitamina (FOTO)
Boza, drevno piće sa milenijumima porekla, nekada je bilo dostupno za osveženje u svakoj poslastičarnici. Međutim, u modernim vremenima to je postalo sve ređe.
Za razliku od slatkih, gaziranih pića koje moderna omladina konzumira u prevelikim količinama, boza se izdvaja kao prirodan, kompletan i revitalizirajući napitak bogat vitaminima. Ovo piće je bogato vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B6 i B12), zajedno sa vitaminima A i E, kao i gvožđem, a cenjeno je zbog sposobnosti da okrepi organizam. Boza sadrži i značajnu količinu korisnih bakterija, što je čini posebno korisnom za sportiste, trudnice i porodilje.
Bozu je najbolje piti dobro ohlađenu i bez leda; međutim, u Turskoj, zemlji porekla, obično se servira sa posipanjem cimeta.
Proces pripreme boze je jednostavan, što omogućava pojedincima da bez napora naprave ovo piće u udobnosti svog doma.
Sastojci:
Pet litara vode, kilogram šećera, šest stotina grama neprosejanog kukuruznog brašna i trideset grama kvasca.
Priprema: Počnite tako što ćete kukuruzno brašno preliti toplom vodom i ostaviti da odstoji ceo dan. Sutradan kuvajte smesu oko dva sata, povremeno mešajući. Kada se ohladi, unesite kvasac tako što ćete ga prvo rastvoriti u malo vode i ostaviti da naraste. Pomešajte sastojke i ostavite smešu da odstoji preko noći.
Sledećeg dana smesu procediti i dodati šećer. Dobro promešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Značajna količina kvasca prisutna u bozi rezultira njenom nemogućnošću dugotrajnog zadržavanja slatkastog ukusa, jer se procesom fermentacije kombinacija kvasca i šećera pretvara u alkohol, što kasnije dovodi do gubitka ukusa.
Zato je važno da ga čuvate u frižideru, kao i da pripremite samo onu količinu koja se može potrošiti u razumnom roku (do 48 sati).