НАЈЗДРАВИЈЕ ПАЛАЧИНКЕ ОД САМО ДВА САСТОЈКА, УОПШТЕ НЕ ГОЈЕ Могу да буду и слане и слатке
Пробајте алтернативни рецепт за здрав и преукусан оброк, без брашна, уља и шећера. Уживаћете
Готово да не постоји особа која не воли палачинке, било у слаткој, било у сланој варијанти! Рекло би се да је једина мана палачинки то што нису баш сасвим здраве, али ни то није увек случај. Само је битно наћи алтернативни рецепт којим би се заменило бело брашно, уље и шећер и добијате здрав и преукусан оброк који обилује минералима.
Да ли сте уврстили киноу у своју исхрану?
Киноа је једна од најздравијих безглутенских намирница које се могу наћи у природи, а садржи огроман број хранљивих материја. Она садржи аминокиселину лизин, која је неопходна организму за правилан раст и развој и производњу енергије, као и протеине, витамине из групе Б, витамин Е, разне антиоксидансе, флаваноиде, потом есенцијалне минерале (међу којима су манган, магнезијум, гвожђе, фосфор, калијум, калцијум, цинк, бакар и селен) и доста биљних влакана ― једна шоља киное има чак 21% препорученог дневног уноса!
Истовремено, киноа има низак гликемијски индекс, па се препоручује дијабетичарима, а уз то снижава холестерол, помаже у регулисању крвног притиска, као и у одржању телесне тежине. Постоји безброј начина да је употребите у исхрани, а кроз палачинке је један од омиљених!
Све што вам треба јесте 200 грама киное и 200 милилитара воде.
Киноу потопите ноћ раније или макар неколико сати пре припреме. Затим је добро процедите, ставите у блендер, па прелијте свежом водом. Блендајте мало дуже, док се не сједини.
Тигањ подмажите кокосовим или маслиновим уљем (довољно је врло мало уља), па сипајте кутлачу смесе и пржите, уз једно окретање, док не порумени с обеју страна, по три минута.
Служите са слатким или сланим додацима, по жељи. Пријатно!
Крстарица