(ВИДЕО) МИРИШЕ НА ВАНИЛУ И РУМ Како је од једне неуспеле палачинке настао сласни специјалитет А СЕРВИРАН ЈЕ НИ МАЊЕ НИ ВИШЕ ЈЕДНОМ ЦАРУ
Припремљене царске мрвице послужите на тањирима док је још топао и поспите шећером у праху.
Приче о стварању овог, добро познатог јела, бројне су. Најпознатија је, међутим, да је царски кувар имао несрећу с палачинком коју је припремао за цара Фрању Јосипа I. Зато јој је додао шаку грожђица, згњечио је на комаде, посипао шећером у праху и понудио као ново јело. Данас је познато као царске мрвице или kaiserschmarrn. Традиционални је то аустријски специјалитет, а посебни љубитељи тог једноставног десерта су деца.
Рецепт за царске мрвице
4 јаја
500 мл млека
1 кесица ванилин шећера
60 г шећера
2 прстохвата соли
220 г брашна
30 г маслаца
мало грожђица (по жељи)
1 дл рума
шећер у праху за посипање
Овај сласни специјалитет традиционално се послужује уз компот од шљива, а изврсно се слаже и с компотом од јабука или трешања. Уз његов богат укус и једноставну припрему, Kaiserschmarrn би лако могао постати ваш нови фаворит за сладак доручак.
Припрема
Грожђице оперите под текућом водом. Протресите их у здели и прелијте румом. Оставите их да се натапају неко време.
У две посуде одвојите белањак од жумањака. У зделу са жумањцима додајте млеко, ванилин шећер, половину обичног шећера и со. Смесу добро промешајте пјењачом да се састојци сједине. Затим уз мешање постепено додајте брашно и мешајте док се не створи глатка смеса без грудвица.
Белањке миксујте електричном мешалицом док не постану пенасти. Постепено додајте остатак шећера и истуците их у чврст и сјајан снег који се лопатицом нежно и полако умеша у смесу од жумањака.