light rain
15°C
15.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАЈБОЉЕ ЈЕЛО СА СИРОМ ЈЕ ИЗ СРБИЈЕ Белмуж покорио свет! Oборио конкуренцију из ИТАЛИЈЕ, ФРАНЦУСКЕ И МЕКСИКА

14.04.2025. 17:06 17:21
Пише:
Извор:
Бизпортал.рс/Ало
храна
Фото: printscreen Youtube/RTS/RTV

World of Statistics објавио је листу најбољих јела са сиром на свету, а на првом месту нашао се рецепт из Србије – Сврљишки белмуж.

Сврљишки белмуж је традиционално јело из планинских крајева југоисточног дела Србије, које се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Србије. Белмуж се традиционално прави од младог овчијег и крављег сира и пројаног брашна.

С обзиром на то да је карактеристичан за један крај Србије, многи још увек нису пробали овај специјалитет. У Србији се сваке године у Сврљигу одржава и Белмужијада, привредно-туристичка и културна манифестација посвећена белмужу.

Рецепт за Белмуж из Сврљига – састојци:

– 1 кг младог пуномасног сира – крављи или овчији;
– 150–200 грама кукурузног брашна (неко додаје и пшенично);
– Кашичица соли.

Како се спрема:
Млади пуномасни сир се исече на комаде и стави у казан или котао који се загрева на тихој ватри. Никако не смете имати јаку ватру да не загори белмуж. Када се сир отопи, додајте со (у зависности од тога колико вам је сир слан) и почните да мешате дрвеном варјачом отопљени сир, па полако додајте кукурузно брашно док не добијете компактну масу. Брашно у смеси треба да покупи масноћу из сира, па га не треба пуно стављати. Мешајте наредних 20 минута, све док маса не постане глатка и док маст из смесе не почне да се одваја. Када маст почне да плива по површини белмужа, јело је готово.

Белмуж се служи уз кисело млеко и поврће – ротквице, црни лук, краставац.

Такође, на овој листи нашли су се и специјалитети из Мексика, Грчке, Француске, Аргентине. Ту су и чак два традиционална јела из Грузије, пише Kurir.

Комплетан списак је следећи:

Svrljiški belmuž, Србија;

Kačapuri, Грузија;

Banica са сиром, Бугарска;

Saganaki, Грчка;

Provoleta, Аргентина;

Fokača са сиром, Италија;

Half-and-Half Fondu, Швајцарска;

Fondu, Француска;

Guruli kačapuri, Грузија;

Kesadilja, Мексико.

Сваке године почетком августа месецa одржава се Белмужијада у Сврљигу, када се на отвореном спрема белмуж и оцењује од стране публике и жирија.

Извор:
Бизпортал.рс/Ало
Пише:
Пошаљите коментар
ТАЈНЕ УСПЕШНИХ ГАСТРОНОМСКИХ МАНИФЕСТАЦИЈА О чему су разговарали најбољи организатори фестивала на Балкану?
конгрес

ТАЈНЕ УСПЕШНИХ ГАСТРОНОМСКИХ МАНИФЕСТАЦИЈА О чему су разговарали најбољи организатори фестивала на Балкану?

21.03.2025. 10:32 10:39
ХАЧАПУРИ ЗА ДОРУЧАК Грузијски специјалитет ће вас одушевити ПРОБАЈТЕ ОВУ ОДЛИЧНУ КОМБИНАЦИЈУ ТЕСТА, ЈАЈА И СИРА
храна

ХАЧАПУРИ ЗА ДОРУЧАК Грузијски специјалитет ће вас одушевити ПРОБАЈТЕ ОВУ ОДЛИЧНУ КОМБИНАЦИЈУ ТЕСТА, ЈАЈА И СИРА

10.03.2025. 18:32 18:44