Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJBOLJE JELO SA SIROM JE IZ SRBIJE Belmuž pokorio svet! Oborio konkurenciju iz ITALIJE, FRANCUSKE I MEKSIKA

14.04.2025. 17:06 17:21
Piše:
Izvor:
Bizportal.rs/Alo
храна
Foto: printscreen Youtube/RTS/RTV

World of Statistics objavio je listu najboljih jela sa sirom na svetu, a na prvom mestu našao se recept iz Srbije – Svrljiški belmuž.

Svrljiški belmuž je tradicionalno jelo iz planinskih krajeva jugoistočnog dela Srbije, koje se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Belmuž se tradicionalno pravi od mladog ovčijeg i kravljeg sira i projanog brašna.

S obzirom na to da je karakterističan za jedan kraj Srbije, mnogi još uvek nisu probali ovaj specijalitet. U Srbiji se svake godine u Svrljigu održava i Belmužijada, privredno-turistička i kulturna manifestacija posvećena belmužu.

Recept za Belmuž iz Svrljiga – sastojci:

– 1 kg mladog punomasnog sira – kravlji ili ovčiji;
– 150–200 grama kukuruznog brašna (neko dodaje i pšenično);
– Kašičica soli.

Kako se sprema:
Mladi punomasni sir se iseče na komade i stavi u kazan ili kotao koji se zagreva na tihoj vatri. Nikako ne smete imati jaku vatru da ne zagori belmuž. Kada se sir otopi, dodajte so (u zavisnosti od toga koliko vam je sir slan) i počnite da mešate drvenom varjačom otopljeni sir, pa polako dodajte kukuruzno brašno dok ne dobijete kompaktnu masu. Brašno u smesi treba da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte narednih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da pliva po površini belmuža, jelo je gotovo.

Belmuž se služi uz kiselo mleko i povrće – rotkvice, crni luk, krastavac.

Takođe, na ovoj listi našli su se i specijaliteti iz Meksika, Grčke, Francuske, Argentine. Tu su i čak dva tradicionalna jela iz Gruzije, piše Kurir.

Kompletan spisak je sledeći:

Svrljiški belmuž, Srbija;

Kačapuri, Gruzija;

Banica sa sirom, Bugarska;

Saganaki, Grčka;

Provoleta, Argentina;

Fokača sa sirom, Italija;

Half-and-Half Fondu, Švajcarska;

Fondu, Francuska;

Guruli kačapuri, Gruzija;

Kesadilja, Meksiko.

Svake godine početkom avgusta meseca održava se Belmužijada u Svrljigu, kada se na otvorenom sprema belmuž i ocenjuje od strane publike i žirija.

Izvor:
Bizportal.rs/Alo
Piše:
Pošaljite komentar
TAJNE USPEŠNIH GASTRONOMSKIH MANIFESTACIJA O čemu su razgovarali najbolji organizatori festivala na Balkanu?
конгрес

TAJNE USPEŠNIH GASTRONOMSKIH MANIFESTACIJA O čemu su razgovarali najbolji organizatori festivala na Balkanu?

21.03.2025. 10:32 10:39
HAČAPURI ZA DORUČAK Gruzijski specijalitet će vas oduševiti PROBAJTE OVU ODLIČNU KOMBINACIJU TESTA, JAJA I SIRA
храна

HAČAPURI ZA DORUČAK Gruzijski specijalitet će vas oduševiti PROBAJTE OVU ODLIČNU KOMBINACIJU TESTA, JAJA I SIRA

10.03.2025. 18:32 18:44