ХАЧАПУРИ ЗА ДОРУЧАК Грузијски специјалитет ће вас одушевити ПРОБАЈТЕ ОВУ ОДЛИЧНУ КОМБИНАЦИЈУ ТЕСТА, ЈАЈА И СИРА
Ако сте љубитељ јединствених укуса и волите да испробавате јела из различитих кухиња, хачапури (khachapuri) је специјалитет који ће вас потпуно одушевити.
Ово традиционално грузијско јело направљено од меког теста, растопљеног сира и печеног јајета на врху, спаја једноставне састојке у савршенство укуса.
Састојци:
За тесто:
500 г брашна
1 кашичица соли
1 кашичица шећера
1 кесица сувог квасца (7 г)
250 мл топлог млека
3 кашике уља
За фил:
300 г ренданог качкаваља или моцареле
200 г фета сира
2-3 јајета
50 г путера
Припрема:
У чинији помешајте брашно, со, шећер и квасац. Постепено додајте топло млеко и уље, па замесите глатко тесто. Покријте га и оставите на топлом месту око сат времена да нарасте.
Када тесто нарасте, поделите га на два дела и обликујте овалне облике. Крајеве завијте ка унутра тако да добијете облик чамца.
Помешајте рендани сир и фета сир, па тим филом напуните тесто.
Пеците у загрејаној рерни на 220°C око 12-15 минута, док сир не почне да се топи и тесто порумени.
Извадите хачапури, у средину сваког разбијте по једно јаје и вратите у рерну на још 5 минута, док се беланце стегне, а жуманце остане мекано.
Врућ хачапури премажите путером и одмах послужите.
Савет: Најбоље је хачапури јести свеж и топао, кидајући комаде теста и умакати их у растопљени сир и жуманце.