LUKSUZ U KAŠIČICI Probajte čarobnu tortu Beli dvor, nezamenljivu na Titovoj trpezi
Torta Beli dvor je predivna poslastica koja nosi ime po jednom od najlepših dvoraca u Srbiji i idealna je za specijalne prilike, a Josip Broz Tito je ovaj slatkiš prosto obožavao.
Ova elegantna torta sa bogatim kremastim slojevima i diskretnim aromama, stvoriće pravo kraljevsko iskustvo u vašem domu. Njena sočnost i sofisticirani ukusi zadovoljiće i najzahtevnije sladokusce, a ujedno će biti pravi ukras svakog stola.
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 180 g šećera
- 120 g brašna
- 80 g kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 100 g otopljenog maslaca.
Sastojci za fil:
- 500 ml mleka
- 3 kašike brašna
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 100 g bele čokolade
- 200 ml slatke pavlake.
Za dekoraciju:
- 100 g bele čokolade (za preliv)
- Sveže voće po želji (npr. maline, borovnice).
Priprema biskvita
Uključite rernu i zagrejte je na 180°C.
U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete gustu penastu masu. Dodajte otopljeni maslac i promešajte.
Pomešajte suve sastojke (brašno, kakao i prašak za pecivo) i postepeno ih dodajte u smesu od jaja, mešajući da se sve lepo poveže.
Sipajte smesu u prethodno pripremljeni kalup (premazan maslacem i posut brašnom) i stavite da se peče 25-30 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva. Ostavite da se ohladi.
U šerpi pomešajte mleko, brašno, šećer i vanilin šećer. Stavite na srednje jaku vatru i kuvajte uz konstantno mešanje dok ne postane gusto kao puding.
Skinite sa vatre i dodajte maslac, a zatim izlomljenu belu čokoladu. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne postane glatka smesa.
Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi, povremeno mešajući kako bi se sprečilo stvaranje kore.
Sastavljanje torte
Ohlađeni biskvit isecite na dva ili tri dela, u zavisnosti od željene debljine slojeva.
Na prvi sloj biskvita nanesite deo fila, poravnajte i stavite drugi sloj biskvita. Ponovite sa filom i završite sa poslednjim slojem biskvita.
Preko torte prelijte otopljenu belu čokoladu i ukrasite po želji možete koristiti sveže voće ili šlag.
Stavite tortu u frižider na nekoliko sati kako bi se svi slojevi dobro spojili i stisnuli.
Pre služenja, ostavite je na sobnoj temperaturi 10-15 minuta kako bi se lakše seckala.
Saveti
Za još bogatiji ukus, fil možete obogatiti s malo ruma ili vanilin ekstrakta.
Ako želite da torta bude još sočnija, pre nego što stavite fil, svaki sloj biskvita možete preliti sa malo soka od narandže ili kisele pavlake.
Ova torta je pravi izbor za svaku proslavu, i sa njenim bogatstvom ukusa bićete sigurni da ste obradovali sve prisutne. Uživajte u kraljevskom užitku!