Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LUKSUZ U KAŠIČICI Probajte čarobnu tortu Beli dvor, nezamenljivu na Titovoj trpezi

27.04.2025. 15:14 15:22
Piše:
Izvor:
Informer
torta
Foto: Pexels

Torta Beli dvor je predivna poslastica koja nosi ime po jednom od najlepših dvoraca u Srbiji i idealna je za specijalne prilike, a Josip Broz Tito je ovaj slatkiš prosto obožavao.

Ova elegantna torta sa bogatim kremastim slojevima i diskretnim aromama, stvoriće pravo kraljevsko iskustvo u vašem domu. Njena sočnost i sofisticirani ukusi zadovoljiće i najzahtevnije sladokusce, a ujedno će biti pravi ukras svakog stola.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 120 g brašna
  • 80 g kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g otopljenog maslaca.

Sastojci za fil:

  • 500 ml mleka
  • 3 kašike brašna
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g maslaca
  • 100 g bele čokolade
  • 200 ml slatke pavlake.
  • mikser
    Foto: Pexels

Za dekoraciju:

  • 100 g bele čokolade (za preliv)
  • Sveže voće po želji (npr. maline, borovnice).

Priprema biskvita

Uključite rernu i zagrejte je na 180°C.

U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete gustu penastu masu. Dodajte otopljeni maslac i promešajte.

Pomešajte suve sastojke (brašno, kakao i prašak za pecivo) i postepeno ih dodajte u smesu od jaja, mešajući da se sve lepo poveže.

Sipajte smesu u prethodno pripremljeni kalup (premazan maslacem i posut brašnom) i stavite da se peče 25-30 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva. Ostavite da se ohladi.

U šerpi pomešajte mleko, brašno, šećer i vanilin šećer. Stavite na srednje jaku vatru i kuvajte uz konstantno mešanje dok ne postane gusto kao puding.

Skinite sa vatre i dodajte maslac, a zatim izlomljenu belu čokoladu. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne postane glatka smesa.

Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi, povremeno mešajući kako bi se sprečilo stvaranje kore.

torta
Foto: Pexels

Sastavljanje torte

Ohlađeni biskvit isecite na dva ili tri dela, u zavisnosti od željene debljine slojeva.

Na prvi sloj biskvita nanesite deo fila, poravnajte i stavite drugi sloj biskvita. Ponovite sa filom i završite sa poslednjim slojem biskvita.

Preko torte prelijte otopljenu belu čokoladu i ukrasite po želji možete koristiti sveže voće ili šlag.

Stavite tortu u frižider na nekoliko sati kako bi se svi slojevi dobro spojili i stisnuli.

Pre služenja, ostavite je na sobnoj temperaturi 10-15 minuta kako bi se lakše seckala.

Saveti

Za još bogatiji ukus, fil možete obogatiti s malo ruma ili vanilin ekstrakta.

Ako želite da torta bude još sočnija, pre nego što stavite fil, svaki sloj biskvita možete preliti sa malo soka od narandže ili kisele pavlake.

Ova torta je pravi izbor za svaku proslavu, i sa njenim bogatstvom ukusa bićete sigurni da ste obradovali sve prisutne. Uživajte u kraljevskom užitku!

Izvor:
Informer
Piše:
Pošaljite komentar
VREME JE JAGODA, ISKORISTITE IH Korak po korak do savršene kapri torte
torta

VREME JE JAGODA, ISKORISTITE IH Korak po korak do savršene kapri torte

27.04.2025. 12:20 12:33
MINUT TORTA Osvežavajući hit BEZ PEČENJA koji se pravi brže nego što možete da izgovorite "DESERT"
ТОРТА

MINUT TORTA Osvežavajući hit BEZ PEČENJA koji se pravi brže nego što možete da izgovorite "DESERT"

24.04.2025. 19:58 20:04
SPREMNA ZA 10 MINUTA Najlepša torta sa keksom i orasima – pravi se začas, a topi se u ustima!
torta

SPREMNA ZA 10 MINUTA Najlepša torta sa keksom i orasima – pravi se začas, a topi se u ustima!

19.04.2025. 09:46 10:04