КОЛАЧ ОД 1 ЈАЈЕТА НЕКАДА ЈЕ БИО ПРАВИ ХИТ Правили смо га у време САНКЦИЈА, ВРЕДИ ГА ПОНОВО СТАВИТИ НА СТО
За овај помало заборављени колач потребно вам је само једно јаје.
Правио се у време санкција, а сада је одличан за оне који желе укусан и нискокалорични колач.
Вреди га поново ставити на сто.
Изразито лак за припрему, укусом и мирисом враћа у детињство!
За бисквит:
– 1 јаје
– 1 шољица шећера
– 1 шољица млевених ораха
– 1 шољица млека
– ½ шољице уља
– 1 шољица брашна
– 1 прашак за пециво
– 1 ванилин шећер
-150г какао праха
За крем:
– 2 пудинга од ваниле
– 600 мл млека
- екстракт рума или ваниле
– 5 кашика шећера
-1 маргарин
Пенасто умутите јаје, шећер и ванилин шећер. Постепено додајте уље, млеко, а затим и остале састојке. У намашћен и побрашњен плех (20×30 цм) излијте смесу за бисквит и пеците на 180 ºЦ 25 минута. Још вруће тесто прелијте равномерно са 150-200 мл млека у које сте умешали мало рума, али може и без алкохола, рецимо, с екстрактом ваниле.
Док се бисквит пече, припремите крему тако да у предвиђеној количини млека скувате пудинг. У охлађени пудинг умешајте израђени маргарин. На охлађени бисквит сложите расхлађен крем, све поспите ренданом чоколадом или орасима и добро расхладите.