KOLAČ OD 1 JAJETA NEKADA JE BIO PRAVI HIT Pravili smo ga u vreme SANKCIJA, VREDI GA PONOVO STAVITI NA STO
Za ovaj pomalo zaboravljeni kolač potrebno vam je samo jedno jaje.
Pravio se u vreme sankcija, a sada je odličan za one koji žele ukusan i niskokalorični kolač.
Vredi ga ponovo staviti na sto.
Izrazito lak za pripremu, ukusom i mirisom vraća u detinjstvo!
Za biskvit:
– 1 jaje
– 1 šoljica šećera
– 1 šoljica mlevenih oraha
– 1 šoljica mleka
– ½ šoljice ulja
– 1 šoljica brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanilin šećer
-150g kakao praha
Za krem:
– 2 pudinga od vanile
– 600 ml mleka
- ekstrakt ruma ili vanile
– 5 kašika šećera
-1 margarin
Penasto umutite jaje, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodajte ulje, mleko, a zatim i ostale sastojke. U namašćen i pobrašnjen pleh (20×30 cm) izlijte smesu za biskvit i pecite na 180 ºC 25 minuta. Još vruće testo prelijte ravnomerno sa 150-200 ml mleka u koje ste umešali malo ruma, ali može i bez alkohola, recimo, s ekstraktom vanile.
Dok se biskvit peče, pripremite kremu tako da u predviđenoj količini mleka skuvate puding. U ohlađeni puding umešajte izrađeni margarin. Na ohlađeni biskvit složite rashlađen krem, sve pospite rendanom čokoladom ili orasima i dobro rashladite.