"ИЗВРНУТ“, А САВРШЕН! Стари рецепт за колач од јабука који ће вас освојити првим залогајем
Од пита, преко рустичних галета, па све до кифлица са џемом од јабука, јабуке су најзахвалније воће, које нам дозвољава да са њима правимо невероватне специјалитете.
"Подигните руку сви ви који не можете да одолите сласним десертима од јабука после ручка.
У том случају не чуди што је наш данашњи рецепт иако окренут наопако ипак савршен. Представљамо вам слатки мали изврнути колач од јабука.
Састојци:
За карамелизоване јабуке:
- 4 кашике путера
- четвртина шоље смеђег шећера
- 3 јабуке, огуљене и исечене на дебље кришке
За колач:
- 8 кашика путера
- 1 шоља шећера
- 2 јаја
- 1 кашичица екстракта ваниле
- пола шоље павлаке
- 1 и по шоља брана
- 1 кашичица прашка за пециво
- пола кашичице соде бикарбоне
- прстохват соли
- 1 кашика цимета
Припрема:
1. За припрему карамелизованих јабука потребно је загрејати рерну до 250 степени. Округли плех за печење премазати путером. Посути смеђи шећер по дну плеха, а јабуке поређати у облику концентричних кругова, мало их преклапајући.
2. За припрему колача миксером је потребно умутити путер и шећер, а затим смеси додати једно по једно јаје. Кад се све сједини додати екстракт ваниле и павлаку, и добро промешати. С друге стране у већој посуди помешати брашно, прашак за пециво, соду бикарбону, со и цимет. Суве састојке додати мокрим и све сјединити лагано миксером.
3. Тесто сипати преко кришки јабука и поравнати га. Пећи у рерни око 30 минута. Оставити колач да се охлади око 15 минута пре вађења из калупа и окретања на тањир.