"IZVRNUT“, A SAVRŠEN! Stari recept za kolač od jabuka koji će vas osvojiti prvim zalogajem
Od pita, preko rustičnih galeta, pa sve do kiflica sa džemom od jabuka, jabuke su najzahvalnije voće, koje nam dozvoljava da sa njima pravimo neverovatne specijalitete.
"Podignite ruku svi vi koji ne možete da odolite slasnim desertima od jabuka posle ručka.
U tom slučaju ne čudi što je naš današnji recept iako okrenut naopako ipak savršen. Predstavljamo vam slatki mali izvrnuti kolač od jabuka.
Sastojci:
Za karamelizovane jabuke:
- 4 kašike putera
- četvrtina šolje smeđeg šećera
- 3 jabuke, oguljene i isečene na deblje kriške
Za kolač:
- 8 kašika putera
- 1 šolja šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- pola šolje pavlake
- 1 i po šolja brana
- 1 kašičica praška za pecivo
- pola kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1 kašika cimeta
Priprema:
1. Za pripremu karamelizovanih jabuka potrebno je zagrejati rernu do 250 stepeni. Okrugli pleh za pečenje premazati puterom. Posuti smeđi šećer po dnu pleha, a jabuke poređati u obliku koncentričnih krugova, malo ih preklapajući.
2. Za pripremu kolača mikserom je potrebno umutiti puter i šećer, a zatim smesi dodati jedno po jedno jaje. Kad se sve sjedini dodati ekstrakt vanile i pavlaku, i dobro promešati. S druge strane u većoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet. Suve sastojke dodati mokrim i sve sjediniti lagano mikserom.
3. Testo sipati preko kriški jabuka i poravnati ga. Peći u rerni oko 30 minuta. Ostaviti kolač da se ohladi oko 15 minuta pre vađenja iz kalupa i okretanja na tanjir.