ИСПРОБАЈТЕ ЈЕДИНСТВЕН СУВЛАКИ КОЈИ СЕ ЛАКО ПРАВИ И НЕЋЕТЕ СЕ ПОКАЈАТИ! Популарна фуд-блогерка открива рецепт
У нади да ће сви који дођу на њен профил пронаћи инспирацију за спремање „супер клопе по својој мери” фуд-блогерка Марија Медаревић покренула је кулинарску инстаграм страницу „Дигитална рингла” на којој презентује укусне рецепте, које сви могу да испробају.
Слане и слатке делиције, једноставна или компликованија јела - све се то може пронаћи на њеној Инстаграм, Тикток и Јутјуб „адреси”, где је прати неколико десетина хиљада људи. Кување је, како нам је рекла, део ње. Будући да је из Баната, код њих се, истиче, ручак увек поштовао, нарочито недељом
– Што би рекли „Зна се неки ред”. Најчешће, у подне је на столу супа са крецавим резанцима и гриз кнедлама, сос и ринфлајш, потом мало печеног меса, варива и кромпира, а ако остане места може и колач са цепаним вишњама и прах шећером за крај. Верујем да храна има моћ да окупи људе, гради мостове између генерација, чува породицу и негује традицују – каже за „Дневников” Недељни ручак Марија Медаревић додајући да је сасвим случајно покренула свог фуд-блог. – Запослена сам у маркетиншкој агенцији и за потребе једног клијента требало је да научим да снимам и едитујем видео-снимке. Просто, у процесу мог учења тих вештина родила се љубав према креирању оваквог садржаја.
За њу је, како истиче, право задовољство да проналази нове идеје и инспирацију за разноврсне рецепте које презентује на свом блогу. Увек се, у том процесу, ослања на темеље које јој је поставила мама.
– Она мајсторски комбинује традиционалне рецепте, али често додаје и модеран моменат јелима које спрема. Такође, тетка мог супруга је изврсна куварица. Пропутовала је цео свет и свака дестинација је обогатила њену листу рецепата, које радо дели са мном. Имам срећу да са породицом повремено путујем, а на тим путовањима користим прилику да се упознам са кухињом и традицијом земље у којој се налазим. Купим себи и по неки кувар, а волим и да одем и на куварске радионице. И наравно, друштвене мреже су препуне креативног и квалитетног садржаја и непресушан извор инспирације – прича нам ауторка фуд-блога „Дигитална рингла”. – Највише уживам у испробавању рецепата који се тичу меса и рибе. Комбинујем разноврсне зачине и начине припреме, водим рачуна о количини масноће коју користим, и увек се трудим да поједноставим рецепте и прилагодим их брзом темпу живота.
Додаје да током врелих дана најчешће припрема лагана и једноставна јела, те да се труди да користи што више сезонских намирница. За читаоце нашег листа припремила је цвој рецепт за сувлаки.
В. Б.
За месо:
800 г карабатака, исечених на коцке
1 кашичица соли
2 кашичице сенфа
зачин за сувлаки
сок од пола лимуна
30 мл маслиновог уља
штапићи за ражњиће
Цацики:
1 краставац, нарендан и оцеђен
1 чен белог лука
прстохват соли
прстохват оригана
сок од пола лимуна
200 г грчког јогурта
Грчка салата:
1 краставац, исецкан
2 парадајза, исецкана
1 млади лук, исецкан
со по укусу
измрвљен фета сир
неколико маслина
Месо маринирати вече пре припреме. Додати 1 кашичицу соли, 2 кашичице сенфа, зачин за сувлаки, сок од пола лимуна и 30 мл маслиновог уља. Све добро измешати и ставити у фрижидер. На штапиће нанизати коцкице меса и наместити ражњиће. Оставити их 15 минута да одстоје. За то време припремити цацики: изрендати краставац и додати 1 кашичицу соли. Оставити 10-ак минута да одстоји, па добро исцедити и додати 1 кашичицу сушеног оригана, сок од пола лимуна и 200 г грчког јогурта.
Грчку салату припремити тако што ћете исећи 1 краставац, 2 парадајза, 1 млади лук. Додати со по укусу, оригано, маслине и измрвљен фета сир. Сувлаки ражњиће пећи на грил тигању. Прво га загрејати на максимум, ставити месо, смањити ватру и поклопити. Пећи по пет минута са сваке стране. Још боље би било испећи их на роштиљу.