РУЧАК ЗА 31 МИНУТ! Испробајте овај рецепт за пасту са тиквицама и пилетином и нећете се покајати! Ово је рецепт који свако може да направи
Гастроинфлуенсерка Милица Ђорђевић на свом Инстаграм налогу „onelightshot” доноси разноврсне приче о храни, представља нутритивне рецепте „готове зачас”, као и рецензије различитих производа и ресторана.
Храна је, како нам открива, битан елеменат свакодневице у њеној породици, па тако сви који долазе у њихов дом увек буду дочекани специјалним јелом које воле.
– Често су маме, баке и тетке припремале омиљене посластице како би исказале љубав и пажњу. Свакодневно се припремао хлеб, доручак, ручак, јако ретко смо јели нешто „куповно“, а ја сам била присутна у свим корацима производње појединих (воће, поврће, месо). Имам утисак да сада много више ценим све што купим и да сам врло рационална. Не волим да бацам храну, јер знам колики је труд потребан да нешто настане – прича нам Милица Ђорђевић. – Мислим да је управо то било оно пресудно што ме привукло кувању - љубав према храни, али и кувању коју сам видела код маме и баке од детињства. Скоро сам нашла свој први рецепт написан руком, са мало пермутованим словима, али ту је суштина и почетак. Када сам кренула у школу почела сам помало да правим слаткише. Имала сам неколико својих рецепата које сам вртела - крофне, палачинке, бакин колач...
Блогерка, која данас има близу 92.000 пратилаца, интензивније је почела да кува када је дошла у Београд да студира. Тада је, прича нам, поједноставила рецепте које је припремала код куће и прилагодила их свом темпу живота, намирницама и времену које је имала. Рецепте је додатно прилагођавала када је почела да тренира и експериментише са новим намирницама. Пријатељице би је често питале за поједине рецепте, па је, како би олакшала и њима, али и себи, почела да их пише и објављује на свом блогу, а потом и на Инстаграм налогу. Данас инспирацију за бројне рецепте, које објављује, црпи свуда.
– Када сваки дан кувате и испробавате намирнице, идеје некако долазе саме. Сматрам да је инспирација свуда око нас. Често ми се деси да, када одем до пијаце у набавку, добијем инспирацију од баке која продаје поврће, која подели са мном неки трик и да ми идеју за ново јело. Поред свакодневице, ту су путовања и ресторани, којих све више и више има у Београду и нуде сјајна јела, врло креативна и инспиративна – каже Милица Ђорђевић и додаје да воли да експериментише са храном. – Најинтересантније ми је да експериментишем када сам ограничена са намирницама. Често се деси да када немате неку намирницу нађете њену замену у складу са оним што тренутно имате и тако се појави нови рецепт. Конкретно, волим да испробавам другачије житарице, махунарке, интересантне дресинге, салате - сарму са хељдом, пилав са просом, слатко-кисели дресинг... Сматрам да је прављење нових комбинација и бег од устаљене свакодневице нешто што је свима потребно повремено.
В. Б.
250 г пилећег филеа
120 г пасте по жељи
1 већа тиквица
1 већи парадајз (или шака черија)
4 кашике грчког јогурта
по укусу со
по укусу бели лук у гранулама
по укусу бибер
2 кашике уља по жељи
Прво на ринглу ставите воду за пасту да се греје, када прокључа сипајте прстохват соли у воду па онда пасту и кувајте по упутству са кутије. Паралелно са кувањем пасте у дубљем тигању на уљу пропржите ситно исецкано пилеће месо, посолите и додајте зачине. Чим добије румену боју, додајте ситно исецкану тиквицу, па све заједно упржите. Када све добије фину боју и термички се обради, скините са рингле, додајте грчки јогурт и измешајте, а онда додајте и оцеђену пасту. Сервирајте порције, па додајте одозго парадајз или чери.